Nieuws Mechelen Voor elke ondernemer een eigen labo

Voor elke ondernemer een eigen labo

Voor elke ondernemer een eigen labo

REGIO – Ondernemers in de provincie Antwerpen kunnen vanaf nu bij Voka aankloppen als ze op zoek zijn naar een eigen labo of ruimte om hun idee te testen. Op initiatief van bevoegd minister Hilde Crevits start Voka in elke Vlaamse provincie een Voka Digihub op. In totaal wordt meer dan 5 miljoen euro uitgetrokken om via de Voka Digihubs 500 kmo’s te begeleiden.

Een onderneming kan in een Voka Digihub terecht om een praktisch probleem aan te pakken aan de hand van digitale technologie. Samen met de best geplaatste specialisten van een Vlaamse kennisinstelling wordt in een laagdrempelige labo-omgeving gezocht naar een goede oplossing. Niet elke kmo heeft een eigen afdeling ‘Onderzoek & Ontwikkeling’, maar dankzij de Voka Digihubs wordt dit nu wel toegankelijk voor elke onderneming.

Voka bekijkt met de ondernemer met welke instelling ze verder werken. Voor de provincie Antwerpen is er een samenwerking met de Universiteit Antwerpen, Thomas More-hogeschool, Open Manufacturing Campus (OMC), Karel de Grote Hogeschool, Artesis Plantijn Hogeschool, Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), Flanders Make en Sirris.

“Digitalisering is een topprioriteit binnen mijn beleid.  We willen nu ook onze Vlaamse kmo’s helpen om te experimenteren en aan de slag te gaan met digitale technologieën”, zegt Vlaams Minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits. “Voor vele kleine bedrijven zijn er nog drempels om belangrijke stappen te zetten. Daarom zal Voka nu op mijn initiatief Digihubs uitbouwen waar ondernemingen coaching en begeleiding vinden, zodat ze volop de vruchten kunnen plukken van een doordachte digitalisering. Dat is absoluut nodig om de productiviteitsgroei op te krikken en de competitiviteit te vrijwaren.”

“We willen met Voka hét eerste aanspreekpunt zijn voor ondernemingen die zoeken naar de beste digitale oplossing. Onze Digihubs zullen ondernemers en academici met elkaar verbinden. We weten uit ervaring dat die combinatie sterke ideeën en nieuwe bedrijfsmodellen kan opleveren. Voka zet bewust sterk in op digitalisering omdat we ervan overtuigd zijn dat elke onderneming extra groeikansen krijgt als ze ook de digitale transformatie opstart”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Voor de uitbouw en de werking van deze laagdrempelige digitale experimenteerruimtes wordt 5,14 miljoen euro voorzien met Europese en Vlaamse middelen. Dankzij deze steun kan een kmo terecht bij een Voka Digihub voor het testen van een bepaalde technologie en wordt 70% van de kosten daarvan gedragen door deze middelen. De overige 30% wordt door de kmo zelf gedragen. Voka wil minstens 500 kmo’s ondersteunen via de Voka Digihubs.

www.voka.be/digihub

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.