speelgoedmuseum Foto: Joris Herregods

Voor herbestemming site Speelgoedmuseum moet ook huizenrij met handel tegen de vlakte: “Als het plan doorgaat, procedeer ik”

De realisatie van het stadsvernieuwingsproject Nekker Nova in Mechelen beperkt zich niet alleen tot de herbestemming van de site van het Speelgoedmuseum. Ook een huizenrij met handelspanden zoals een Chinees restaurant en een krantenwinkel zou onder de sloophamer gaan. Enkele betrokken handelaars willen dat niet zomaar laten gebeuren en ze laten zich bijstaan door een advocaat. De stad benadrukt dat ze de middenstand zeker niet weg wil.

Het stadsbestuur koestert al jaren ambities om de toegangspoort naar de wijk Nekkerspoel te herwaarderen. Sinds de sluiting van meubelwinkel Senam is de aantrekkelijkheid van de buurt er niet op vooruitgegaan. Op die site zijn er al enige tijd plannen voor een woonproject. Het Speelgoedmuseum verhuist naar het nieuw station. Voor een nieuwe ontwikkeling daar neemt de stad het voortouw.

Al in de zomer van 2016 kende de Vlaamse regering aan Mechelen een subsidie toe van 72.000 euro om voor Nekker Nova een concept uit te werken. In het voorjaar van 2018 was er een masterplan klaar. Eind 2021 maakte Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) ruim 3,4 miljoen euro steun vrij om het stadsvernieuwingsproject verder vorm te geven.

Zes panden verwerven

Eind vorig jaar keurde het stadsbestuur een ruimtelijke haalbaarheidsstudie goed voor het te ontwikkelen gebied. Nekker Nova moet ruimte bieden aan een mix van wonen, werken, studentenhuisvesting, horeca, commerciële ruimte en functies die de buurt versterken.

Om het project mogelijk te maken, moet de stad vijf handelshuizen zien te verwerven, een woning, twee lappen grond en nog een stuk weg. Eind juni heeft de gemeenteraad het licht op groen gezet voor de voorlopige vaststelling van een onteigeningsbesluit. De raad heeft ook de opstart goedgekeurd van de administratieve fase van de onteigening.

Het uitgangspunt van het project is de herbestemming van het Novagebouw, momenteel nog het Speelgoedmuseum.

Met de eigenaars lopen al een tijdje onderhandelingen om tot een overeenkomst te komen. Gemeenteraadslid Dirk Tuypens (PVDA) sprak met handelaars in de buurt. “Ze zijn zeer misnoegd en ongelukkig en ze willen daar niet weg. Als het project ten koste van enkele kleine zelfstandigen gaat, krijgt het toch een beetje een wrange nasmaak”, vertelt hij.

Tuypens kaart aan dat er bij de betrokken handelaars veel vragen zijn over de mogelijkheden om hun eigendom te ruilen voor een plekje in het nieuwe project. “Het wekt veel argwaan en dat is begrijpelijk”, zegt het oppositielid.

“Voor Nekkerspoel is dit een heel belangrijk dossier, waar wij al lang mee bezig zijn”, reageert Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

Groter en groener plein

Aan de achterzijde van station Nekkerspoel moet er een groter en groener plein met bomen komen met een doorsteek naar de Sint-Rumoldusstraat. Het nieuwe plein tussen de perrontunnel van het station en het nieuwe project moet Nekkerspoel een totaal andere uitstraling geven.

“Zodat je een heel andere beleving krijgt van de wijk, maar het is absoluut niet onze wens om over te gaan tot onteigeningen”, legt de schepen uit. Het onteigeningsbesluit bestempelt ze als een formele procedure. “Op dit moment zijn we nog niet tot een akkoord kunnen komen met de betrokken eigenaars”, zegt Geypen.

Tussen de perrons en het nieuwe project wil de stad een groter en groener plein aanleggen.

In eerste instantie wil de stad wel nog tot een minnelijk akkoord komen. “Wij staan open voor alle opties: een correcte financiële vergoeding, maar wij gaan nog liever voor een ruiloperatie. Net omdat horeca en handel functies zijn die we aan een station willen”, vertelt Greet Geypen. In de loop van de komende maanden wil de stad de handelaars opnieuw een concreet voorstel doen. “We reiken de hand om tot een correcte en billijke oplossing te komen.”

“Grappenmaker buitengestuurd”

De familie Danho, die krantenwinkel De Statie sinds 2016 uitbaat, heeft er voorlopig niet al te veel vertrouwen in. “Qua onderhandelingen valt het tegen. De stad heeft een paar keer een bemiddelaar gestuurd, maar voor mij was dat precies een grappenmaker”, zegt Johannes Danho.

Eerst stelde de bemiddelaar een ruil voor met een pand in het nieuwe project. “Ik vroeg om een bod te doen met alle kosten die eraan verbonden zijn. Het begon met een heel laag bod. ‘Anders zouden ze onteigenen.’ Dat waren voor mij bedreigingen en ik heb hem buitengestuurd”, vertelt Danho.

Johannes en Gaby Danho baten samen met Johannes’ vader George krantenwinkel De Statie uit.

De familie heeft intussen een advocaat aangesproken. “Onder andere de eigenaars van Chinees afhaalrestaurant Greenfield II hebben ook een raadsman. De collega van de nachtwinkel is het nog aan het bekijken”, zegt Johannes Danho. Hij is niet van plan om zich zomaar neer te leggen bij de plannen. “Ik wil zolang mogelijk in dit pand blijven. Als het plan doorgaat, ga ik procederen. We onderhandelen als twee jaar zonder plannen te zien.”

Toch geeft de ondernemer aan niets tegen het project zelf te hebben. “De stad wil Nekkerspoel aangenamer maken, maar je moet ook rekening houden met de kleine zelfstandige. Je moet niet iedereen aan de kant schuiven”, vertelt Johannes Danho.

In de onderhandelingsperiode van vijf maanden die nu start, hoopt hij meer duidelijkheid te krijgen over de plannen. “We gaan ook met een petitie beginnen”, zegt hij.