vzw Mest en Café Herman naar Europese finale

vzwmestDe Europese Commissie organiseert elk jaar de Europese Awards voor Bevordering van Ondernemerschap. Uit de Belgische kandidaat-projecten koos de Belgische jury maar liefst twee Mechelse genomineerden voor de finale in november: vzw Mest en Café Herman. De Europese finale vindt plaats in Bratislava.

De Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering belonen overheids- of gemengde (privé/publiek) initiatieven die het ondernemerschap op nationaal, regionaal of lokaal vlak ondersteunen. Elk deelnemend land mag maximaal twee projecten selecteren, die vervolgens wedijveren op Europees niveau.

De onafhankelijke jury, samengesteld uit o.a. vertegenwoordigers uit de academische wereld, beroepsopleiding, KMO-beroepsorganisaties en de betrokken federale en regionale overheden, weerhield twee Belgische genomineerden: vzw Mest in de Awardcategorie Bevordering van de ondernemingszin en Café Herman in de awardcategorie Verantwoord en inclusief ondernemerschap.

Vzw Mest (Mechelse Starters) steunt startende ondernemers. Ze biedt hen tijdelijk een leegstaand pand aan, waar ze hun ondernemersidee kunnen toetsen aan de marktrealiteit. Daarbij krijgen ze ondersteuning van ervaren professionals in de vorm van workshops, netwerkmomenten en coachingsessies. Leegstaande vitrines worden ingevuld en het straatbeeld wordt aantrekkelijker. De eigenaars van de gebruikte panden worden vrijgesteld van leegstandsbelasting als dank voor hun medewerking.

Sinds september 2013 zijn op die manier 200 (pre)startende ondernemers geholpen om hun weg te vinden in het proces om een onderneming op te starten, zijn er 30 pop-up winkels ondergebracht, zijn er door de gesprekken tientallen vaste winkels ingevuld en zijn 25 leegstaande panden ingevuld.

Café Herman biedt kansen aan ondernemers van een etnische of culturele minderheid (OECM) die willen participeren binnen het lokale economische weefsel. Het resultaat is een levendige, bloeiende binnenstad met een economische diversiteit. De inzet van het project is het uitwerken en uitrollen van een dienstverlening voor bestaande en/of startende ondernemers van etnische en culturele minderheden, rekening houdend met de specifieke noden en wensen van deze doelgroep. In drie jaar werd er met ruim 60 van deze ondernemers een constructieve relatie opgebouwd die gunstig is voor zowel de stad als de ondernemers.