Zaakvoerder Marko Ajamian van Arax. Foto Leen Van de Sande Zaakvoerder Marko Ajamian van Arax. Foto Leen Van de Sande

Week na brand hoopt zaakvoerder restaurant Arax snel te kunnen heropenen

Ruim een week nadat er brand uitbrak in Libanees restaurant Arax in Mechelen is een gespecialiseerd bedrijf gestart met de schoonmaak. Zaakvoerder Marko Ajamian hoopt de zaak zo snel mogelijk opnieuw te kunnen openen. Intussen is hij op zoek naar een tijdelijke oplossing.

Op zondagavond 11 februari iets voorbij 20.30 uur sloeg het noodlot toe in Libanees restaurant Arax op de Mechelse Botermarkt. Een steekvlam in de keuken sloeg over op de dampkap en zette een deel van het pand in lichterlaaie. “Het vuur werd door de dampkap naar boven gezogen”, aldus Marko Ajamian, een van de uitbaters. “De vlammen vonden al snel hun weg richting de eerste en tweede verdieping. Vooral daar is de schade groot.”

 

Libanees restaurant Arax. Foto Leen Van de Sande
Foto: Leen Van de Sande.

In de zaal is er alleen waterschade, geen brandschade. Het duurde dan ook even vooraleer de klanten op die bewuste zondagavond door hadden dat er brand was. Op dat moment ging Marko de vlammen nog zelf te lijf met een brandblusser, maar hij kon niet voorkomen dat grote delen van de keuken van het restaurant en van de eerste en tweede verdieping in vlammen opgingen. Structurele schade is er niet, maar er is wel heel wat opruimwerk.

Marko nam daarom een gespecialiseerd bedrijf onder de arm. Zij startten maandag met de werkzaamheden en zullen een week nodig hebben. “Daarna hoop ik de zaak zo snel mogelijk opnieuw te kunnen openen”, zegt hij. “Maar wanneer dat precies zal zijn, is voorlopig onduidelijk. Misschien over twee maanden, misschien pas over een half jaar. We weten het gewoonweg niet. Die onduidelijk vreet het meest aan mij.”

 

Brand in het restaurant Arax. Foto Sven Van Haezendonck
Foto: Sven Van Haezendonck

De zaakvoerder en zijn schoonbroer vluchtten via een raam op de eerste verdieping en de zonnewering naar buiten. Als bij wonder raakte niemand gewond, maar de uitbaters en het personeel waren wel sterk onder de indruk. “De grootste shock is inmiddels wat gaan liggen”, vertelt Marko. “Nu heb ik een heel speciaal gevoel. Je voelt je machteloos. Al ons harde werk is in drie minuten tijd verloren gegaan en we weten niet wat er nu komt. Gelukkig krijg ik veel steun van klanten.”

Pop-up

In afwachting van een heropening, hoopt Marko een tijdelijke oplossing te vinden voor Arax. “We willen een pop-up openen, maar een goede locatie vonden we voorlopig nog niet. Er werden ons al enkele panden aangeboden, maar die bleken uiteindelijk niet geschikt. We zijn dus nog steeds op zoek naar een plek waar we ons restaurant tijdelijk in kunnen onderbrengen.”