Wolstory Foto: Dirk Vertommen

Wolstory, de winkel die een huiskamer zou kunnen zijn: “Mensen vertellen tijdens het breien of haken graag hun verhaal”

De tijd dat alleen bomma’s en huismoeders een brei- of haakwerkje begonnen, is al lang voorbij. Steeds meer jonge mensen kiezen ervoor om hun sokken, sjaals of truien zelf te maken. Gabrielle Collaert (43) uit Weerde (Zemst) opende in augustus Wolstory, een winkeltje dat duurzame garens en bijhorende materialen verkoopt.

Wolstory is een winkel die eruitziet alsof het een huiskamer zou kunnen zijn. “Dat is ook de bedoeling”, zegt Gabrielle. “Mensen kunnen hier ook gewoon komen zitten om te breien of te haken.”

Het verhaal van Gabrielle is ongewoon. Ze is in het dagelijks leven actief als zelfstandig kredietmanager. Ze analyseert de financiële gezondheid van bedrijven. “Maar buiten mijn job was ik altijd al gepassioneerd bezig met breien en naaien. Dat gaf me rust. Toen ik in 2023 te maken kreeg met een burn-out, heeft het handwerk me ook geholpen om weer beter te worden. Bovendien had ik al altijd de droom om een eigen zaak te starten. Maar dat moest meer zijn dan gewoon een wolwinkel. Ik wou mensen samenbrengen om te breien. Wat voor mij ook belangrijk was ,is dat de garens en de materialen duurzaam moesten zijn.”

Sinte-Mettetuin

In de zomer van vorig jaar kreeg Gabrielle de mogelijkheid om gedurende een drietal maanden een pop-up te openen in de Sinte-Mettetuin in het hartje van Mechelen. “Het was een unieke locatie. We konden zitten breien in de schaduw van een boom. Ik merkte echter ook dat mensen nood hebben aan sociale contacten. Vaak mensen die dezelfde problemen hadden als ik. Er ontstond al snel een kleine community. M.E.S.T., de Mechelse vzw die starters helpt, vond dan een pand voor mij in de Maurits Sabbestraat 45. Daar kon ik mijn concept uitbreiden. In de Sinte-Mettetuin was ik gestart met slechts een tiental kleurtjes en een beperkt aantal soorten garens.”

Wanneer we bij Wolstory naar binnen wandelen, valt de huiselijke sfeer meteen op. In een salon zitten een drietal dames met een breiwerk. Aan een grote eettafel zit een jonge vrouw met een haakwerkje. Gabrielle en haar collega Inge geven de vrouwen af en toe wat tips. “Alle kastjes die je hier ziet, komen ook uit de Kringwinkel. Ik wou dat duurzame aspect helemaal doortrekken”, legt Gabrielle uit.

Verhaal

Wolstory bestaat volgens Gabrielle uit twee grote luiken. “Eén: ik wil enkel garens en wol met een verhaal verkopen. We hebben bijvoorbeeld garens waarvan de opbrengst naar ‘Red het regenwoud’ gaat, ik heb garens die gerecycleerd zijn uit oude jeansbroeken en ik verkoop enkel garens die 100% mulesing-vrij zijn.” Mulesing is een techniek die schapenboeren, vooral in Australië, toepassen om te voorkomen dat het achterste van het schaap vies wordt. Mulesing is het wegsnijden van huid rond het achterste van het schaap. Het gebeurt vaak zonder verdoving. Zonder huid zal het achterste minder snel vies worden omdat er geen urine en ontlasting in de wol blijft hangen.

“Ik verkoop ook een gamma garens met het GOTS-certificaat. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en het is een internationaal keurmerk dat beoordeelt of textiel milieuvriendelijk en sociaal verantwoord geproduceerd is. De producenten krijgen een eerlijk loon en de dieren worden correct behandeld.”

Verbinding en rust

Het tweede luik van Wolstory draait om verbinding. “Je kan in onze winkel gewoon komen breien zonder dat je iets hoeft te kopen. We merken dat mensen tijdens het breien of haken graag hun verhaal vertellen. De huiselijke inrichting van de winkel zorgt voor rust. Mensen kunnen zichzelf zijn en komen op die manier makkelijker uit hun sociaal isolement.”

Gabrielle volgt ondertussen ook nog een opleiding als burn-outcoach. “De bedoeling is om op termijn creatieve sessies te organiseren voor mensen met een burn-out.” Ook nu kan je bij Wolstory al voor veel meer terecht dan enkel wol of breinaalden. “We nodigen bijvoorbeeld iedere maand een gastspreker uit die komt praten over een bepaald thema zoals bijvoorbeeld vilten, macramé of handspinnen.”

Momenteel combineert Gabrielle haar winkel met haar job als creditmanager. “Ik werk samen met Inge, die regelmatig de winkel openhoudt. Al is het de bedoeling om uiteindelijk minder in de financiële en meer in de creatieve sector te gaan werken. Ik droom ervan om een soort brei- en haakcafé te openen in het centrum van Mechelen. Dat zou ik dan kunnen combineren met een job als burn-outcoach.”

Hip

Gabrielle krijgt naar eigen zeggen een zeer divers publiek over de vloer. “Onder hen veel mensen die er nood aan hebben om even weg te zijn. En opvallend veel jonge mensen die willen leren breien of haken. Daaraan merk je dat het weer hip is. Jongeren willen opnieuw naar het analoge, eventjes weg van de schermen. Wist je dat breien en haken de twee hersenhelften tegelijkertijd stimuleert? Daarom wordt er ook zoveel handwerk gedaan in woonzorgcentra. Ten slotte zijn er ook ervaren handwerksters die hier over de vloer komen omdat ze op zoek zijn naar duurzame wol. Dat duurzame aspect is heel belangrijk voor mij. Ik wil weg van de wegwerpeconomie. Mijn producten zijn dan misschien iets duurder, maar ze gaan wel veel langer mee. Je handwerk is niet kapot na één keer wassen. Denk maar aan die trui of sokken uit Noorse wol die je grootmoeder vroeger breidde. Zelfs twintig jaar later zien die er nog steeds goed uit. Ik probeer kinderen tussen 8 en 12 jaar naar hier te krijgen. Handwerk is niet alleen goed voor de geest, je bent ook ineens creatief bezig. Het is bovendien snel aangeleerd. Op drie avonden leer je de basis van het haken en op vier avonden kan je al een sjaal breien.”