Wijk Schrans Foto: Woonpunt Mechelen

Woonpunt vraagt vergunning aan voor bouw van zestig nieuwe woningen in wijk Schrans

Sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen diende een vergunningsaanvraag in voor de bouw van zestig nieuwe woningen in de Vossenberglei in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Er komt een mix van sociale koop- en huurwoningen. Door de fusie van de sociale woonmaatschappijen in de regio liep het dossier lange tijd vertraging op.

De plannen voor de bouw van tientallen nieuwe woningen in de Vossenberglei in de wijk Schrans in Onze-Lieve-Vrouw-Waver zijn niet nieuw. Zo’n acht jaar geleden werd het dossier al opgestart en de straten, wandelpaden en parkeerplaatsen voor de uitbreiding van de wijk werden enkele jaren geleden al aangelegd. Nu komt er ook schot in de zaak wat de effectieve realisatie van de woningen betreft. Woonpunt Mechelen diende recent een aanvraag voor een omgevingsvergunning in.

Het project werd opgestart door Kleine Landeigendom Mechelen en Omstreken (Klemo) maar door de hervorming van de woonmaatschappijen kwam het in handen van Woonpunt. De fusie zorgde ook voor vertraging in het dossier. “Klemo en Woonpunt fuseerden tot één sociale huisvestingsmaatschappij, maar als Woonpunt zijn wij niet langer actief in Sint-Katelijne-Waver”, zegt voorzitter Bert Delanoeije (Vld-Groen-m+). “We werken het project wel nog af en dragen het nadien over aan de Volkswoningen van Duffel, waar Sint-Katelijne-Waver zich bij aansluit.”

 

 

Het gaat om een project met in totaal zestig moderne en bijna-energieneutrale woningen. Er komen 22 appartementen en 38 eengezinswoningen met verschillende oppervlaktes en samenstellingen. “Vijftig woningen worden verkocht”, zegt Delanoeije. “Het zijn sociale koopwoningen, wat inhoudt dat de kopers wel aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. De overige woningen worden verhuurd en het verdere beheer ervan wordt na de oplevering overgedragen aan de Volkswoningen van Duffel.”

Basisrecht

“Goed en gezond kunnen wonen is een basisrecht. Ook wie het minder breed heeft, verdient het om in een kwalitatieve woning te wonen”, zegt Delanoeije. “Daarom bouwen we goede en duurzame woningen, waar bewoners niet bang moeten zijn voor de energiefactuur. Zo komen er bijvoorbeeld zonnepanelen en geothermische warmtepompen. Er komt ook een wadi om het regenwater in de grond te kunnen laten infiltreren en er worden groenzones gerealiseerd waar ook kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven. Bovendien wordt de wijk verbonden met het Vossenbergbos.”

 

 

Ook schepen van Huisvesting Bart De Boeck (N-VA) is blij dat het dossier nu in een stroomversnelling komt. “Het is een erg mooi project dat door omstandigheden wat vertraging heeft opgelopen”, zegt hij. “Maar we zijn verheugd dat er nu opnieuw schot in de zaak komt. Nu er een vergunningsaanvraag is, kan het in principe snel gaan. Dat is ook nodig, want het project draagt bij aan het halen van onze doelstellingen op het vlak van sociale huisvesting. Wat dat betreft ligt er nog wel wat werk op de plank.”

Woonpunt Mechelen hoopt in de loop van 2024 te kunnen starten met de werken. In 2026 zouden de eerste bewoners dan hun intrek kunnen nemen in het nieuwe deel van de wijk.