Nieuws Mechelen Zaken doen met VK is 5 % duurder geworden

Zaken doen met VK is 5 % duurder geworden

Zaken doen met VK is 5 % duurder geworden

MECHELEN – Eén op zeven bevraagde ondernemers in onze regio gaat noodgedwongen minder handel drijven met het Verenigd Koninkrijk. Omdat zaken doen, sinds de brexit, nu gemiddeld 5 procent duurder is geworden. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van Voka – KvK Mechelen-Kempen, na precies 100 dagen brexit.

Bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk geven een gemiddelde kostenstijging aan van 5 procent. Eén op de zeven bedrijven, in de regio Mechelen en Kempen, geeft aan de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk terug te zullen schroeven door de toegenomen kosten. Ze zijn minder competitief geworden. En 19 procent schat in niet verder te zullen uitbreiden om die reden.

Zaken doen met het VK is duurder geworden om een aantal redenen… 34% van de bedrijven geeft aan dat het komt doro de douaneformaliteiten, 18% vindt dat het ligt aan de bijkomende regels en 16% legt de schuld bij de invoerheffingen voor producten die (deels) niet van Europese oorsprong zijn.

Voka peilde bij 150 ondernemingen in heel Vlaanderen ook naar de impact op de omzet. Ondernemingen die handel drijven met het VK zien in het eerste kwartaal van 2021 een gemiddelde omzetdaling van 6 procent. “En de échte brexit moet eigenlijk nog beginnen. Het Verenigd Koninkrijk zal dit najaar nog strengere douanecontroles invoeren. En er komen mogelijk nog bijkomende nieuwe Britse regels”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

“Met onze Brexit Advisory Board en talloze infosessies hebben we onze bedrijven zo goed mogelijk voorbereid op dit scenario. En dat zie je óók terug in de bevraging. Want 4 op de 10 bedrijven geven aan dat ze nog verder willen uitbreiden. Ze zijn nog voldoende concurrentieel op de Britse markt om er het verschil te maken. Onze Kamer zal de Mechelse en Kempense bedrijven blijven begeleiden om hen sterker te maken”, zegt Petra Van Bouwelen, verantwoordelijk voor het internationaal ondernemerschap bij Voka – Mechelen-Kempen.

Voka roept de Vlaamse en federale regeringen wel op om werk te maken van een Vlaams-Britse ‘green lane’. Een snelle baan voor transporteurs die op voorhand met alle administratie in orde zijn. Zo kan het transport sneller verlopen. “Met meer trafiek en meer tewerkstelling bij ons tot gevolg”, zegt Tom Laveren. “Meer dan 50 procent van de respondenten in onze bevraging is er voorstander van.” Ook aan Britse kant is zo’n green lane nodig.

Wie met brexit-vragen zit kan terecht op de hotline van Voka – KvK Mechelen-Kempen: 0800 30 232.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Mechelen
Mechelen

Bijzaak: Walk to work

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.