ZiZo Foto: Joren De Weerdt

ZiZo met de ‘i’ van interieur en de ‘o’ van ontwerp: “Tevreden klanten, dat is de beste reclame”

Zaterdag en zondag loopt in de Nekkerhal het laatste weekend van de bouwbeurs Wonen 24. Onder de vele standhouders uit onze regio is ook het Putse interieurbedrijf ZiZo aanwezig op de beurs. Het jonge bedrijf specialiseert zich in maatwerk. Onze reporter ging een kijkje nemen in de showroom en het atelier langs de Leuvensebaan in Putte.

ZiZo bestaat nog maar sinds 2012 maar de zaken gaan goed. Er werken ondertussen tien mensen voor het bedrijf. “Zes arbeiders in het atelier en voor de plaatsing en vier bedienden voor het ontwerp en de administratie”, zegt zaakvoerder Benny Verscuren (40). “Wij zijn gespecialiseerd in interieurelementen op maat. We hebben ons eigen productie-atelier. We vertrekken van meubelplaat en ontwerpen en maken alles zelf. Dat is inderdaad vakwerk maar het valt niet meer te vergelijken met de meubelmakers van pakweg vijftig jaar gelden. Wij werken haast nooit met massief hout en bij ons doen de machines het grote werk. Alles wordt vooraf geprogrammeerd en de machines voeren het uit. Enkel bij de assemblage en de plaatsing komt er nog echt vakwerk bij kijken. Daar moeten vaak nog een aantal manuele dingen gedaan worden. Daarom zijn onze meest ervaren mensen op de baan. Wij werken enkel met hout en met kerrock, dat is een kunststofmateriaal samengesteld uit bauxietarts, verwerkte aluminiumhydroxide en acrylpolymeer. Het wordt vooral gebruikt voor tabletten.”

Mond-tot-mondreclame

Naast het maatwerk biedt ZiZo ook keukens aan van een bepaalde Duitse leverancier. “Maar we zien vaak dat onze klanten toch voor maatwerk gaan dat hier geproduceerd wordt. Mensen komen dikwijls naar hier voor moderne en strakke interieurs. We zijn voornamelijk actief in het arrondissement Mechelen en Zemst en Keerbergen. We doen bijna geen publiciteit. We moeten het hebben van mond-tot-mondreclame. Tot 35 procent van de projecten die we doen zijn nieuwbouwwoningen, de rest is renovatie. We doen niet alleen grote algemene projecten maar ook voor een dressing of een vestiairekast kunnen mensen bij ons terecht. In onze naam staat de ‘i’ voor interieur en ‘o’ voor ontwerp. Wij doen namelijk ook zelf het ontwerp van de interieurs. Samen met de klant maken we eerst een mood board en dan gaan we materialen en kleuren kiezen. Daarmee gaan onze ontwerpers aan de slag en maken ze 3D-voorstellingen.”

Wielrennen

Het verhaal van zaakvoerder Benny Verscuren (40) is niet dat van een doorsnee ondernemer. Op zijn 21ste nam Benny een concessie over van Ixina keukens in Boortmeerbeek. “Ik had elektriciteit gestudeerd en wist dus niks af van schrijnwerkerij. Ik had eerst vier jaar in de winkel gewerkt en toen men een overnemer zocht heb ik de sprong gewaagd. Voordien was ik vooral met wielrennen bezig en werkte ik maar drie dagen. Mijn broer en ik waren net niet goed genoeg om prof te worden.”

In 2012 startte Benny, samen met een arbeider, ZiZo op in Sint-Katelijne-Waver. “Ik ging in de voormiddag nog mee plaatsen en in de namiddag deed ik de toonzaal open. Het begon dus allemaal heel klein. Ik wist dat er vraag was naar maatwerk maar kende toen nog maar weinig van de technische kant van de zaak.” Sinds deze zomer heeft Benny een zakenpartner. Cornelis Hunink (35) is medezaakvoerder en verantwoordelijk voor het productiegedeelte. Benny concentreert zich op de commerciële en administratieve kant van het verhaal.

Geen kortingen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een interieur op maat meestal niet duurder dan de grote standaardmerken. “Wij zijn een plaatselijk bedrijf met een no-nonsense politiek. Wij gaan het best mogelijke product aanbieden tegen onze beste prijs. Wij werken dus niet met kortingen. Zelfs dan merken we dat we goedkoper zijn dan onze grote concullega’s die wel veel reclame maken op televisie en grote kortingen beloven. Bij ons krijgen de mensen meteen de beste prijs. Een keuken in maatwerk kost daardoor vaak niet meer dan een standaardkeuken. Dat kan omdat als klein bedrijf onze kosten lager zijn.”

De klanten van ZiZo zijn meestal tweeverdieners die hun eigen huis hebben. “We willen ons niet noodzakelijk in het hoogste segment positioneren. De hele grote villa’s worden immers vaak door architecten ingekleed. Dat is voor ons nog onontgonnen terrein. Voor ons cliënteel is onze showroom in Putte perfect gelegen. We zitten sinds 2018 in dit nieuwe, duurzame gebouw. Wat het meest uitdagende is wat we ooit deden? Dat is een moeilijke vraag. We hebben ooit een kookeiland gemaakt waar de klant wou dat de tafel helemaal in het eiland kon geschoven worden. Daar kwam wel wat denkwerk aan te pas. We hebben ook eens kasten gemaakt die met stof moesten bekleed worden.”

Wonen 2024

Naar de toekomst toe hebben Benny en Cornelis niet meteen grote ambities. “Als we nog zouden groeien dan moet dat vooral organisch gebeuren. We gaan zeker niets forceren. Het is goed zoals het is. Het belangrijkste is dat onze klanten tevreden zijn, dat is de beste reclame.”

Je vindt ZiZo nog van vrijdag tot en met zondag op Wonen 2024 in de Nekkerhal in Mechelen. De beurs is vrijdag open tot 22 uur.