Daf1

“Zonder rolmodel en netwerk, wordt het moeilijk om in een bedrijf binnen te raken”

MECHELEN, WESTERLO - Honderd jongeren die biologische wortels hebben in het buitenland, zijn op Valentijnsdag minstens een uur in gesprek gegaan met CEO’s van topbedrijven. Het evenement werd georganiseerd door ondernemersorganisatie Voka en A Seat At The Table (ASATT). Ze vinden dat het management van veel grote bedrijven nog te vaak uitsluitend uit witte mannen bestaat. Mensen met een ander uiterlijk, bijvoorbeeld met een zwarte huidskleur of een hoofddoek, komen in managementfuncties amper voor. “Dat moet veranderen. Desnoods brengen we de jongeren van een diverse achtergrond tot in de bestuurskamer van bedrijven”, zegt Youssef Kobo, initiatiefnemer van ASATT. Dat gebeurde maandag onder meer bij DAF Trucks in Oevel (Westerlo) en Technopolis in Mechelen.

Een ‘blind date’ met een jongere met een migratieachtergrond over werk en werken? Daar wilde Stijn Van Eyken als de managing director van DAF Trucks Vlaanderen gerust aan deelnemen. “Ik wil begrijpen wat de jeugd ertoe beweegt om in het bedrijfsleven te stappen.” Dat liep toch net wat anders: Antwerpenaar Mostafa El Bakkali (21) startte zopas een eigen bedrijf. Bij DAF kwam hij dus allerminst solliciteren.

Mostafa zag in de coronacrisis dé opportuniteit om op de pauzeknop te duwen bij zijn studies aan de Karel de Grote Hogeschool. Om op eigen benen te staan heeft hij wel wat over: “Ik ben eerst zes maanden full time als bewakingsagent gaan werken om wat kapitaal op te bouwen. Nu doe ik dat nog in de weekends. Maar straks wil ik alleen nog mijn transportbedrijf Maze Logistics besturen. Ik heb een passie voor ondernemerschap en ik zocht een sector. Omdat ik graag met de auto rijd werd het sneltransport in de Benelux. Mijn zakenpartner en ik zijn nu zelf nog de chauffeurs van onze bestelwagens. Maar als we straks een transportlicentie krijgen en vrachten van boven de 500 kg mogen vervoeren, dan nemen we chauffeurs aan voor transport in heel Europa.”

Mostafa is een voorstander van ‘al doende leert men.’ “Investeren doe ik voorlopig uit eigen zak. Op termijn wil ik samen met mijn zakenpartner uitgroeien tot een groot bedrijf.”

Doorgroeien

“Ik had van Mostafa carrièrevragen verwacht, maar het werden veel vragen over ondernemerschap”, reageert Stijn Van Eyken.

Voor bedrijven zijn het geen makkelijke tijden om personeel te vinden. “Vandaag staan werknemers bij sollicitaties gelijk aan werkgevers”, zegt Van Eyken. “De vraag voor mij is dus: hoe krijgen we werkzoekenden zover dat hij bij ons aan de slag gaan, want zij hebben vandaag de jobs voor het uitkiezen. Dus moeten we hen iets aanbieden dat strookt met hun verwachtingen.”

Met Mostafa was hij aan het goede de adres. “Mostafa is atypisch voor zijn generatie. Maar hij bevestigde me wel dat heel veel jongelui vandaag doelloos afstuderen zonder echt te weten wat ze willen worden. Twee weken werken en daarna twee weken vakantie, dat lijkt wel wat TikTok en Instagram vandaag als ideaal voorspiegelen. De kunst voor ons bestaat er dus in de jeugd te laten inzien dat je iets kan bereiken door te groeien in een bedrijf. Bij DAF gaat het er ook om dat ze deel zijn van een gemeenschap. We moeten jongeren die hier solliciteren het gevoel geven moeten beseffen dat ze geen bezoekers hoeven te zijn.”

Van Eyken was zeker geen bezoeker bij DAF. Hij begon er in 2004 als projectingenieur. Eind 2020 werd hij benoemd tot managing director van DAF Trucks Vlaanderen.

Een andere deelnemer was Stephane Berghmans, de CEO van Technopolis in Mechelen. Zij was al voor het tweede jaar op rij van de partij op 100×100. “Ik hoop dat ik mijn date heb kunnen inspireren en het nodige zelfvertrouwen heb gegeven om er gewoon voor te gaan.”.

Net als vorig jaar vonden de meeste van de 100 gesprekken digitaal plaats. Nieuw is dat ze gefaciliteerd werden via HYBR, het gloednieuwe digitale eventplatform van Technopolis. Op het platform was ook de mini-vlogreeks ‘100×100’ te zien, waarin jongeren die vorig jaar deelnamen hun ervaringen delen.

Eerder werd HYBR al gebruikt voor toonaangevende wetenschapsevenementen zoals het de Solar Olympiade en het I Love Science Festival.