Nieuws Oost-Vlaanderen 12-jarige Floor organiseert koeiendans op ‘t Hof van Rapenburg

12-jarige Floor organiseert koeiendans op ‘t Hof van Rapenburg

12-jarige Floor organiseert koeiendans op ‘t Hof van Rapenburg

ZOMERGEM – Nog maar twaalf is ze, maar Floor Verschelde verwelkomt nu zondag, bijna volledig op eigen houtje, iedereen die meer wil weten over duurzame landbouw en dierenwelzijn. Van 12 tot 17 uur zet ’t Hof van Rapenburg in Zomergem zijn poort open voor het grote publiek. Met als blikvanger de koeiendans, als de dieren na een lange winter op stal opnieuw naar buiten mogen. “Ik wil graag tonen hoe het er op een modern melkveebedrijf aan toe gaat”, vertelt Floor. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) ondersteunt deze openboerderijdag.

Naar Nederlandse traditie, laten ook steeds meer Belgische melkveehouders het grote publiek meegenieten van de koeiendans: het uitgelaten huppelen en rondspringen van de melkkoeien als ze in de lente opnieuw de weide ingaan om te grazen. Zondagmiddag 5 mei, om 13 uur, is het zover voor de 75 koeien op ’t Hof van Rapenburg, de omwalde vierkantshoeve van Nic Verschelde en Heidi Colman in Zomergem.

Duurzame landbouw

’t Hof van Rapenburg heeft de voorbije jaren fors geïnvesteerd in duurzame initiatieven: van de installatie van zonnepanelen en een zonneboiler over de recuperatie van warmte en regenwater tot het bevorderen van de biodiversiteit.

Nic Verschelde: “Op onze boerderij proberen we duurzame landbouw in de praktijk te brengen. Zo streven we bijvoorbeeld naar een circulaire economie voor het voederrantsoen van de koeien: ze eten onder meer draf en pulp, twee restproducten van de voedingsindustrie voor de productie van bier en suiker, en we kweken ook zo veel mogelijk zelf. Bovendien hebben we nog heel wat plannen voor de toekomst, zoals een kleine windmolen voor nog meer groene energie.”

Openboerderijdag

Tijdens de openboerderijdag kan je niet alleen zien hoe duurzaam melk geproduceerd wordt, maar ook hoe de melkveehouders belang hechten aan dierenwelzijn. Heidi Colman: “De koeien kunnen zich laten borstelen, ze kunnen lekker slapen op dikke matrassen van stro, ze hebben continu toegang tot voeder en proper water… Verder houdt de mestrobot hun poten droog, krijgen ze twee keer per jaar een pedicure en worden de koeien die dat graag hebben, geknuffeld. Kijk, boer en boerin zijn, dat is een keuze vanuit het hart en dat doe je met respect voor de natuur. Trouwens, duurzaam en diervriendelijk te werk gaan, loont ook. Want hoe beter je een koe verzorgt, hoe meer melk je ervan terugkrijgt.”

‘t Hof van Rapenburg: Rapenburg 9 (GPS: Bosstraat 9, voor de fusie) Zomergem

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.