Nieuws Oost-Vlaanderen 13 miljoen euro verlies voor Flanders Expo groep

13 miljoen euro verlies voor Flanders Expo groep

13 miljoen euro verlies voor Flanders Expo groep

GENT – Het geconsolideerd jaarverslag van de holding Evertex van Eric Everard ziet er schrijnend uit. Als eigenaar en uitbater van 10 beurshallen in Europa, waaronder Flanders Expo, en organisator van 200 beurzen wordt zijn bedrijf enorm hard getroffen door de coronacrisis. De jaarrekening sluit af in juni 2020, tussen de eerste en de tweede corona golf dus. Het verlies van de groep voor dat jaar loopt op tot 13 miljoen euro. Het huidige boekjaar, dat afloopt in juni 2021, wordt bovendien een jaar zonder één beursorganisatie en zal dus nog veel meer rode cijfers bevatten.

Eric Everard kan terugblikken op een sterk groeiparcours dat hij de voorbije jaren aflegde. Zijn groep Easyfairs is een pan-Europees bedrijf geworden. Easyfairs beheert 10 Europese beurshallen waarvan vier in België (Antwerpen, Gent, Mechelen en Namen), drie in Nederland (Gorinchem, Hardenberg en Venray) en drie in Zweden (Göteborg, Malmö en Stockholm). Daarnaast organiseert de groep zelf 200 beurzen in Europa, goed voor jaarlijks 1,1 miljoen bezoekers. Die snelle groei leverde Everard in 2018 nog de titel ‘Manager van het Jaar’ op.

Grote verliezen door COVID-19

Maar plots was daar COVID-19. In maart 2020 viel de hele groep stil. Onmiddellijk werden allerlei noodmaatregelen getroffen, maar de ramp hield aan. Oorspronkelijk hoopte de groep in april 2021 te kunnen herstarten. Dat scenario werd inmiddels verplaatst naar september 2021. De omzet van het boekjaar 2019-2020 viel terug op 124 miljoen euro tegenover 167 miljoen het jaar daarvoor. De initiële winst van 9 miljoen euro resulteerde uiteindelijk in een verlies van 13 miljoen euro.

Verlenging corona-lening

Het bedrijf ging in mei 2020 een crisislening aan met corona staatswaarborg voor 20 miljoen euro. Die moet in maart 2021 worden terugbetaald. Een redelijk moeilijke opdracht gezien er op dat moment nog steeds geen enkele cash generatie zal geweest zijn. Het ziet er daarom naar uit dat deze lening met één jaar moet worden verlengd en bij voorkeur ook verstevigd. Wil Everard in september 2021 kunnen herstarten moet er een bijkomend krediet komen van 40 miljoen euro.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.