panomoervaart5

20 miljoen euro voor de Moervaartvallei

WACHTEBEKE - Op vrijdag 25 mei 2018 wordt de raamovereenkomst van het Strategisch Project Moervaartvallei ondertekend. Inhoud? De afspraken over de toekomst van de Moervaartvallei, een nog gaaf landschap tussen Gent en Antwerpen met veel kwaliteiten.

Er zijn afspraken over realisaties voor landbouw, natuur, water, landschap en recreatie op het terrein. Samen met Vlaams minister Joke Schauvliege en gouverneur Jan Briers gaan de partners van het project het engagement aan om deze afspraken te realiseren. “De ondertekening van de raamovereenkomst is een belangrijke stap naar een mooie toekomst voor de Moervaartvallei”, duiden minister Schauvliege en gouverneur Briers.​

Gedragen ruimteproject met veelzijdige toekomstvisie

De raamovereenkomst vormt een van de drie sporen binnen het Strategisch Project Moervaartvallei, naast het gewestelijk RUP en de landinrichting. In 2014 gaf minister Schauvliege opdracht aan gouverneur Jan Briers om samen met natuur- en landbouworganisaties een voorstel uit te werken voor verdere, betere natuurontwikkeling én rechtszekerheid voor de landbouw in de Moervaartvallei.

Dit resulteerde, met ook de steun van de lokale overheden (de Provincie, Gent, Wachtebeke en Moerbeke) en North Sea Port, in een gedragen toekomstvisie die de basis vormde voor het gewestelijk RUP Moervaarvallei fase 1. Voor de effectieve realisatie van de in het gewestelijke RUP voorziene landbouw- en natuurgebieden, gaf de minister de opdracht aan de Vlaamse Landmaatschappij om een landinrichtingsproject op te starten. Met de ondertekening van de Raamovereenkomst engageren de partners zich voor de aankoop van gronden voor nieuwe natuur en voor goede oplossingen voor de landbouwers (goed voor 20 miljoen euro aan investeringen).

In een deel van deze nieuwe natuurgebieden is er plaats voor de nodige compensaties voor het Gentse havengebied. Het Strategisch Openruimteproject wil tegelijk ook de andere kwaliteiten van de Moervaartvallei in de kijker zetten zoals toerisme, recreatie, water, erfgoed,…

Starthappening

Op zaterdag 26 mei volgt de feestelijke starthappening in het evenementeneiland op het Provinciaal domein Puyenbroeck. Uiteenlopende activiteiten laten het ruime publiek kennis maken met het rijke aanbod in eigen streek: een belevingsmarkt met lokale producten, kinderanimatie door streekbewoners, natuurwandelingen en pop-uplezingen met verrassende wetenswaardigheden over het gebied. Meer informatie op www.moervaartvallei.be.