Two,Business,Man,Construction,Site,Engineer,,Effect,Vintage,Sun,Flare Foto: Shutterstock

544 Vlaamse bedrijven failliet in januari, bouwsector het zwaarst getroffen

Tijdens de maand januari zijn er 980 ondernemingen over de kop gegaan in België. Dat is het hoogste aantal voor een januarimaand in vier jaar, zo blijkt donderdag uit cijfers van het handelsinformatiekantoor GraydonCreditsafe.

In vergelijking met januari 2023 nam het aantal faillissementen met 17% toe. In Vlaanderen waren er 544 faillissementen (+9,5%) en in Wallonië 226 (+1,8%). "In Brussel was er gedurende een ruime tijd sprake van een daling in het aantal faillissementen. Met 201 uitspraken in januari lijkt die tendens voorlopig te keren", stelt GraydonCreditsafe.

Meer dan een op de vijf faillissementen in januari was een bedrijf uit de bouwsector. Met 218 falingen was die sector de grootste faillissementsleverancier. "Uiteraard hebben de verhoging van de rentevoeten en stijgende kosten van bouwmaterialen hun aandeel in deze evolutie. We zien immers al geruime tijd de  vergunningsaanvragen en de vraag voor hypothecaire kredieten kelderen." Op de tweede plaats kwam de horeca (170 faillissementen) opgevolgd door de kleinhandel (104).

Door de faillissementen in januari kwamen 2.391 banen op de tocht te staan. Het grootste faillissement was dat van het Waregemse textielbedrijf MC Three Carpets, met volgens Graydon 262 jobs.