Nieuws Oost-Vlaanderen 7 op 10 Oost-Vlamingen voorstander van elektrisch rijden

7 op 10 Oost-Vlamingen voorstander van elektrisch rijden

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

7 op 10 Oost-Vlamingen voorstander van elektrisch rijden

De elektrische wagen duikt steeds vaker op in onze Belgische straten. Maar hoe staat de Oost-Vlaming tegenover elektrische wagens? Wat zijn de belangrijkste redenen om (niet) te switchen naar een elektrische wagen? Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit bevroeg het onafhankelijke onderzoeksbureau Profacts in opdracht van Polestar 2.008 Belgen, waarvan 294 Oost-Vlamingen. De resultaten in een notendop.

Amper 1 op 5 Oost-Vlamingen heeft ervaring met elektrisch rijden, met 1% van de bestuurders die eigenaar is van een elektrische wagen en 21% van de Oost-Vlamingen die al wel eens met een elektrische wagen reed. Het percentage is hoger bij jongere mensen: 33% van de bestuurders in Oost-Vlaanderen tussen 18 en 34 jaar heeft ervaring met elektrisch rijden. Bij de 55-plussers reed amper 11% al eens met een elektrische wagen – dit ligt iets hoger dan het nationale gemiddelde van 9%. Ondanks de lage cijfers maakt dit van de provincie Oost-Vlaanderen de koploper qua ervaring voor de regio Vlaanderen. Tegelijkertijd is er nog heel wat werk aan de winkel om de rest van de Oost-Vlamingen te motiveren elektrisch rijden te ontdekken.

De mening van de Oost-Vlaming is overwegend positief wanneer het gaat over elektrisch rijden. 69% is voorstander van elektrisch rijden. Dat is bijna 10% meer dan het nationale gemiddelde waarin in totaal 60% positief naar elektrische wagens kijkt. Ook hier scoort Oost-Vlaanderen als beste provincie van de regio Vlaanderen. De overige 31% van de Oost-Vlamingen ondervindt verschillende drempels om de overstap te maken. Misvattingen over de beperktere actieradius van een elektrische wagen, de laadinfrastructuur en de perceptie van hoge kostprijs zijn de 3 belangrijkste remmen om de stap naar elektrisch rijden te zetten.

Ervaring speelt een cruciale rol in de houding. 81% van de bestuurders die al een eerste ervaring met elektrisch rijden kon opdoen kijkt positief naar EV’s. Van de Oost-Vlamingen die nog geen ervaring hebben met een elektrische wagen, is 65% positief.

Oost-Vlamingen laten zich het meest door het milieu leiden in hun keuze voor een elektrische wagen. Duurzaamheid is voor 62% van de bestuurders dé reden om te kiezen voor elektrisch rijden (in vergelijking met 56% van de Belgen) naast financiële overwegingen (20%) en omdat elektrische mobiliteit gezien wordt als de toekomst (17%).

26% van de bestuurders is ervan overtuigd dat hun volgende wagen een elektrische zal zijn. Dit is 3% meer dan het nationale gemiddelde van 23%.

Volgens de Oost-Vlaming is de infrastructuur nog niet voldoende aangepast. Amper 15% zegt een publiek laadpunt in de buurt te hebben en meer dan 60% van de bestuurders geeft de infrastructuur (publieke laadpunten en parkeermogelijkheden) een slechte score. 1 op 3 bestuurders vindt dat parkeerplaatsen voor elektrische wagens worden misbruikt en 10% van de bestuurders geeft toe zelf al verkeerdelijk te parkeren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.