759×500 OostVl – 7 vragen aan…Olivier (2)

7 opmerkelijke vragen aan Olivier De Cock (De Startersfabriek)

Voorafgaand aan het Made in Oost-Vlaanderen Live evenement van 19 oktober stellen we onze gastsprekers 7 vragen om hen beter te leren kennen. Vandaag is Olivier De Cock van De Startersfabriek aan de beurt.

1. Kan je in enkele woorden samenvatten wat De Startersfabriek is en doet?

De Startersfabriek is een uniek platform dat alle Gentse startersinitiatieven bundelt. De website startersfabriek.gent.be biedt een tool waarmee bezoekers zich kunnen profileren door vier vragen te beantwoorden. Zij worden dan gelinkt aan de juiste partners om een extra impuls te geven aan hun startersverhaal. Op die manier wil De Startersfabriek elke pre-starter, starter, start-up en groeier wegwijs maken in het Gentse starterslandschap.

2. Wat deed je voor je huidige functie bij de De Startersfabriek?

Voor De Startersfabriek was ik social impact manager bij Oksigen Lab, een gespecialiseerde consultingsorganisatie, en proeftuinmanager bij Olympus Mobility. Daarvoor was ik incubatie- en venturing manager bij iMinds, het huidige imec, en adviseur van diverse ministers. In die laatste functie stond ik bijvoorbeeld mee aan de wieg van de dienstencheques, vandaag de grootste werkgever van het land.

3. Wat is volgens jou de grootste uitdaging als starter?

Een starter ziet tegenwoordig het bos door de bomen niet meer. Hij moet wel met duizend dingen rekening houden en daar gaat te veel tijd en energie naar. Er is als het ware een overaanbod van initiatieven voor starters. De Startersfabriek wil hier in Gent als wegwijzer het verschil maken, en dat voor alle 15.000 (pre-)starters per jaar. Op die manier kunnen starters echt met de belangrijke zaken bezig zijn, namelijk hoe kan ik mijn klanten best bedienen? Hoe maak ik een goed product of dienst? Wat is haalbaar of schaalbaar?

4. Wat motiveert jou in je functie?

In mijn huidige rol vind ik het fascinerend om mensen en organisaties te zien groeien. De kracht van samenwerking tot z’n recht zien komen en de toekomst samen met anderen helpen bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat starters de toekomst zullen bepalen én bouwen. Ook corporate bedrijven hebben hier absoluut belang bij. Daar wil ik mijn steentje toe bijdragen.

5. Wat staat er bovenaan je ultieme bucketlist?

Mijn bucketlist is heel kort, omdat ik elke dag voluit leef. Als ik dan toch iets voorop zou willen plaatsen, is het de planeet waarop we leven. Elk moment dat ik zuivere lucht inadem, voel ik me vrij en besef ik dat het ook anders kan. Ondernemers dragen hierin een grote verantwoordelijkheid om dit mee mogelijk te maken. Zij kunnen echt het verschil maken, als ze willen. Die boodschap succesvol overdragen, is iets wat ik graag zou willen verwezenlijken.

6. Wat mogen de bezoekers van Made in Oost-Vlaanderen Live van jouw ondernemersverhaal verwachten?

Dat ligt in lijn met wat er vooraan op mijn bucketlist staat. Ik wil ondernemers overtuigen van hun eigen kracht om maatschappelijke verandering te helpen sturen. De sustainable development goals van de Verenigde Naties, die ook door stad Gent gevolgd worden, zijn belangrijke drijfveren voor ondernemerschap. Het gaat dan om duurzame steden, proper water, verantwoorde consumptie en productie, degelijk onderwijs, armoede en honger wegwerken, enzoverder. Wanneer er hierrond wordt samengewerkt met starters, is het een absolute win-win voor vele bedrijven. Hiervan de aanwezige, maar ook de afwezige bezoekers overtuigen, zie ik als mijn missie.

7. Tot slot, welke ondernemerstip wil jij (potentiële) starters nog meegeven?

Starters moeten gewoon starten én proberen. Blijven proberen en vragen stellen aan wie je kan helpen op de weg naar matuur ondernemerschap. Dat omvat al de helft van het verhaal. Starters hebben de wereld voor zich om dat eigen verhaal te maken en zo de wereld van morgen te helpen creëren.

Wil je meer weten? Schrijf je dan hier in voor Made in Oost-Vlaanderen Live op 19 oktober en ontmoet Olivier De Cock LIVE!