Nieuws Oost-Vlaanderen 9 brouwerijen ondertekenen Green Deal met de Vlaamse Overheid

9 brouwerijen ondertekenen Green Deal met de Vlaamse Overheid

9 brouwerijen ondertekenen Green Deal met de Vlaamse Overheid

MELLE – Aan de vooravond van het Belgian Beer Weekend in Brussel ondertekenen vandaag negen Vlaamse brouwerijen – waaronder ook brouwerij Huyghe uit Melle – een overeenkomst met de Vlaamse Overheid. om samen te werken aan de verduurzaming van de waterconsumptie in de brouwerijsector. De doelstelling is om tegen 2022 het verbruik van grondwater bij het brouwproces drastisch te verminderen. 

Water, mout, hop en gist: dat zijn de 4 traditionele hoofdingrediënten van een lekker Belgisch biertje. Water is echter veel meer dan enkel een ingrediënt, het is ook een belangrijke hulpbron bij heel wat randprocessen van het brouwproces, zoals de reiniging van installaties, spoeling, koeling, stoomproductie, enzovoort. Brouwerijen zijn dus sterk afhankelijk van water. Daartegenover staat dat onze waterbronnen steeds meer onder druk komen te staan. Duurzaam omgaan met water is binnen de brouwerijsector dan ook een prioriteit.

Goed op weg

Brouwerij Huyghe heeft op dat vlak al forse inspanningen geleverd. In eerste instantie door in 2011 een volledig nieuwe brouwzaal te installeren. Daardoor kon het waterverbruik reeds met 30% terug gedrongen worden. In 2012 investeerde de brouwerij in een extra waterzuiveringsinstallatie om haar afvalwater te zuiveren. En in 2016 ging de brouwerij nog een stap verder met de installatie van een nieuwe waterzuiveringsinstallatie die gebruik maakt van een membraanfilter. Die filtert zowel organische afvalstoffen als het grootste gedeelte van de zouten uit het afvalwater, waardoor het gezuiverde afvalwater van drinkwaterkwaliteit is. 65% van dat afvalwater wordt hergebruikt en ingezet om de brouwinstallaties te spoelen.

Dankzij het hergebruik van het afvalwater werd het waterverbruik bij brouwerij Huyghe nog verder terug gedrongen: waar er in 2008 nog 8,6 liter water nodig was om 1 liter bier te brouwen, was dat in 2017 nog slechts 3,47 liter. En met de ondertekening van de Green Deal wordt de lat nog hoger gelegd: de brouwerij wil het verbruik tot onder de 3 liter krijgen.

Green Deal

De andere 8 brouwerijen die bijkomende initiatieven zullen nemen om duurzamer met water om te gaan zijn: AB InBev, Alken-Maes, Cornelissen, De Halve Maan, Duvel Moortgat, Haacht, Het Anker en Verhaeghe-Vichte. De Green Deal wordt vandaag mee ondertekend door Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege en mede-initiatiefnemers Belgische Brouwers en Fevia Vlaanderen (federatie van de Vlaamse voedingsindustrie).

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.