Nieuws Oost-Vlaanderen Aalst vraagt opnieuw vergunning aan voor omstreden bedrijventerrein

Aalst vraagt opnieuw vergunning aan voor omstreden bedrijventerrein

Aalst vraagt opnieuw vergunning aan voor omstreden bedrijventerrein

AALST – De stad Aalst heeft een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend voor de aanleg een bedrijventerrein op de Siesegemkouter. Een eerdere aanvraag werd vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Het gebied rond Siesegem is sinds 2003 bestemd als bedrijventerrein. Aalst wil er een ‘Health & Care Valley’ uitbouwen, een bedrijventerrein exclusief bedoeld voor bedrijven die actief zijn in de gezondheids- en zorgsector. Tegen die plannen rees protest van actiecomités en omwonenden en in 2021 trok de raad voor vergunningsbetwistingen een streep door de plannen.

Nu dient het stadsbestuur een nieuwe, aangepaste vergunningsaanvraag in bij de provincie. “We gaan onverminderd door met de realisatie van dit project”, zegt schepen Katrien Beulens (N-VA).

De aanleg van infrastructuur zoals wegenis, fietspaden, bufferzones en een fietssnelweg is een eerste stap binnen het project. “De focus van die werken ligt op het noordelijk deel van het gebied, ten noorden van de Siesegembeek, het gebied dat het dichtst aansluit bij de Gentse Steenweg Aalst.”

“Het economisch belang en het creëren van lokale werkgelegenheid kunnen we niet genoeg benadrukken”, vult burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) aan “Aalst staat sterk in de brede zorgeconomische sector en heeft een uiterst goede ligging tussen Gent en Brussel. ”

Volgens schepen Maarten Blommaert (N-VA) zal het dossier nu enkele wettelijke stappen doorlopen. “Later in de procedure volgt een openbaar onderzoek dat alle belanghebbenden de kans geeft om het dossier in te kijken en opmerkingen of suggesties mee te geven.”

“90 hectare open ruimte verhard”

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over de nieuwe vergunningsaanvraag: “Het is onbegrijpelijk dat de stad blijft doorgaan met de plannen om 90 hectare waardevolle open ruimte te verharden”, zegt fractieleider Lander Wantens (Groen). “De stad zou er net alles aan moeten doen om open ruimte te behouden. Hoe meer er verhard wordt, hoe groter de kans op overstromingen en hoe meer de stad opwarmt tijdens hete zomerdagen. We zijn met Groen niet tegen het idee om zorgbedrijven naar Aalst te halen, integendeel, maar in plaats van waardevolle open ruimte aan te snijden zou de stad nieuwe bedrijven beter inpassen in de bestaande industriegebieden”, vindt Wantens.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.