Aalsterse brandstoffenhandel kiest voor binnenvaart

000000000000Gabriels

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Ben Weyts heeft op een symposium van Waterwegen en Zeekanaal nv de Filips De Goedeprijs uitgereikt aan drie familiebedrijven die inspanningen doen om de binnenvaart te betrekken bij hun bedrijfsprocessen.

De drie winnaars zijn de bouwmaterialenhandel André Celis uit Lubbeek,  Coeck Betonfabriek uit Niel en brandstoffenhandel Gabriëls uit Aalst. Die kiest  al meer dan 40 jaar voor de binnenvaart. Op het industrieterrein van Hofstade, langs de Dender, baat Gabriëls sinds 1972 een opslagplaats voor brandstoffen uit. Het bedrijf voert er gasolie, diesel en benzine aan per schip. Elke week voeren de eigen twee tankers, de MTS Piraat en de MTS Porrena drie tot zes vrachten aan van 600.000 liter.  Gabriëls bezet daarbij in op samenwerking met andere bedrijven, want ze stelt deze schepen ook ter beschikking van derden voor hun transportbehoeften.

De raad van bestuur van W&Z wilde dit jaar drie Vlaamse bedrijven bekronen, die aan de kar trekken om de binnenvaart in te schakelen in hun bedrijfsprocessen. Het gaat om drie Vlaamse familiebedrijven waar een jonge generatie klaarstaat om het roer over te nemen.

In zijn toespraak beklemtoonde minister Weyts dat in elk van de drie winnende bedrijven de ‘modal shift’ wordt getrokken door jonge bedrijfsleiders, die zonder taboes nadenken over meer duurzame en bedrijfszekere modi om grondstoffen aan te laten leveren en hun eigen producten te vervoeren. “Ze doen dit met een open blik en kijken verder dan hun neus lang is”, zegt Weyts. “Deze drie bedrijven bewijzen dat de binnenvaart deel kan uitmaken van een succesvol zakenmodel.”

Minister Weyts riep de bedrijven op om het ingeslagen pad te blijven bewandelen.  De andere bedrijfsleiders aanwezige bedrijfsleiders spoorde hij aan om samen met de transportdeskundigen van de Vlaamse waterwegbeheerders rond de tafel te gaan zitten om de mogelijkheden van vervoer via de waterweg te onderzoeken