Schermafbeelding 2021-01-15 om 12.12.56

Aalterse familie De Sutter doet gooi naar e5 Mode

SINT-NIKLAAS/AALTER - Er was deze week al heel wat te doen rond de verschillende mogelijke overnemers van het Sint-Niklase e5 Mode. Zo bleek de dubieuze Nederlandse zakenman Lex Hes interesse te tonen, waardoor de vakbonden meteen begonnen te steigeren. Daarnaast staan ook ZEB, Martijn Rozenboom van FNG en een Deense speler in de rij. Op de laatste biedingdag meldde een consortium rond de Oost-Vlaamse textielfamilie De Sutter zich als kandidaat-koper voor de verlieslatende modeketen. De Sutter is eigenaar van textielfabrieken in Tunesië en jeansproducent Ansi, die naast jeansbroeken voor e5 Mode ook denim voor grote internationale merken zoals Trussardi, Zara en Lee Cooper fabriceert.

Geen retailervaring aan boord?

Broeken zijn weliswaar een erg belangrijke en goed draaiende categorie voor e5 Mode, maar de stap naar een overname lijkt toch ongewoon. Ook de steun van PMV aan deze leverancier is frappant, aangezien het fonds vast – en zeker nu – niet bereid is om sprongen in het duister te wagen. Het doet vermoeden dat bij het bod ook nog andere namen betrokken zijn, die wellicht meer ervaren zijn met retail of met e5 Mode zelf.

Volgens De Standaard zou huidig eigenaar Frédéric Helderweirt de familie De Sutter inderdaad eerder al hebben benaderd als mogelijke investeerder. Gezien de banden en contacten als langlopende leverancier van e5 Mode, zetten misschien ook andere oude bekenden hun schouders onder het project?

Nieuwe markt voor Deens textiel

Er blijken echter nog een andere kandidaat-kopers te zijn, naast de al gevallen namen zoals ZEB en Lex Hes. Zo raakte gisteren nog bekend dat Martijn Rozenboom, die de Nederlandse activiteiten van FNG doorstartte, nu ook op e5 Mode zou azen. Zijn bedrijf zit nochtans zelf in slechte papieren, met een failliet hoofdkantoor en distributiecentrum.

Ten slotte is er nog één grote onbekende, die uit Deense hoek zou komen en e5 Mode zou willen toevoegen aan zijn merkenportefeuille. Erik Van Heuven, als ex-directeur Europa van het Deense IC Companys en ex-CEO van Inno ervaren met de Scandinavische markt, ziet twee grote kanshebbers. De eerste is EQT, vroeger eigenaar van onder meer Cecil en Street One, maar de meest logische kandidaat is BTX Group, de holding boven textielmerken Brandtex en Signature.

“Die speler richt zich vooral op een ouder publiek. Omdat de meeste warenhuizen hun imago verjongen, wordt het voor hen steeds moeilijker om er hun merken te slijten. Met e5 Mode zouden ze hun eigen verkooppunten hebben en een nieuwe afzetmarkt voor hun producten”, aldus Van Heuven. “Dat zou het een slimme zet maken.”

BRON: RetailDetail