Nieuws Oost-Vlaanderen AcademicLabs brengt wereldwijde brainpower bij elkaar

AcademicLabs brengt wereldwijde brainpower bij elkaar

AcademicLabs brengt wereldwijde brainpower bij elkaar

aaaaarnesmArne Smolders uit Aalter viel met zijn start-up AcademicLabs,  die in de toekomst wellicht vanuit Gent zal opereren en die hij samen met Jonas Anseeuw oprichtte, al geregeld in de prijzen. Het gaat om een online platform waarop naast onderzoekers ook non-profit organisaties, bedrijven en overheden een profiel kunnen aanmaken.

“Wereldwijd is er een enorme brainpower”, zegt Arne Smolders “bij miljoenen academici, onderzoeksgroepen en bedrijven. Nu alles zo snel evolueert, is het zonde om op verschillende plaatsen in de wereld als het ware aan de uitvinding van hetzelfde wiel te werken. Sterker nog, momenteel is het nog altijd zo dat onderzoekers zozeer op hun eigen eilandje zitten dat het best kan dat ze eigenlijk heel veel zouden kunnen hebben aan een samenwerking met onderzoekers die bij wijze van sprekenom de hoek wonen. De bedoeling van ons platform is om veel sneller samenwerkingen tot stand te brengen. Dat kan niet alleen het onderzoek in de academische wereld een stuk versnellen, maar het kan ook ook ondernemingen een ongelooflijke boost geven.”

De oprichting van Academic Labs is er niet toevallig gekomen. Tijdens zijn eigen doctoraatsonderzoek botste Arne Smolders zelf immers op een aantal drempels. “Er kruipt enorm veel tijd in het vinden van de mensen die je zouden kunnen helpen met specifieke kennis of apparatuur. En als je die vindt, is het niet altijd evident om die te bereiken. Want het vergt moed om bijvoorbeeld een eminente professor op pakweg Harvard of het MIT (Massachusetts Institute of Technology) aan te schrijven. AcademicLabs neemt die drempels weg.”

Voorts wil Arne Smolders het platform ook gebruiken om jobmogelijkheden te bieden. “De tijd dat elke doctorandus voorbestemd was voor een carrière in de academische wereld is voorbij”, geeft hij aan. “Als we jobmogelijkheden posten op het platform zullen doctorandi gemakkelijker de weg vinden naar het bedrijfsleven en zullen bedrijven sneller mogelijkheden vinden om doctorandi aan te trekken. Naast vacatures kunnen bedrijven ook aangeven of ze PhD’s of postdocs aannemen.  Ook zullen we “content” samenbundelen om onderzoekers beter te informeren over de verschillende mogelijke stappen in hun carrière, want ik heb gemerkt dat daar toch wel behoefte aan bestaat.”

Het platform is wel nog niet zo ver. Momenteel kunnen enkel nog maar profielen voor onderzoeksgroepen aangemaakt worden, maar professoren en academici die graag willen deelnemen kunnen daarvoor een kijkje nemen op  www.academiclabs.co

Arne Smolders geeft aan dat diverse gesprekken met directeuren van multinationals, kmo’s en verschillende overheidsinstellingen hem geleerd hebben dat dit platform ondernemingen enorm zou kunnen helpen. Hij is dan ook in gesprek met universiteiten,  strategische onderzoekscentra en relevante overheidsdepartementen voor partnerships. AcademicLabs is één van de deelnemers aan de Bolero crowdfundingwedstrijd (https://bolero-crowdfunding.be/nl/entrepreneurial-summit-2015)

Arne Smolders is ervan overtuigd dat het platform ondernemingen kan helpen om hun onderzoek en ontwikkeling naar een hogere versnelling te doen overschaken en de kwaliteit van onderzoek en ontwikkeling te verbeteren.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.