Fietsevent SBB 044 Raf Dom (links) en José De Cauwer fietsten vanmorgen van Heist-Op-Den-Berg naar het kantoor in Leuven. Foto: SBB

Accountancybureau SBB beloont fietsende medewerkers met extra vakantiedag: “Fysieke en mentale welzijn bevorderen”

Ook bij accountancy- en advieskantoor SBB woedt de 'war for talent' hevig. Om de strijd te winnen, deden ze vandaag met hun 27 kantoren mee aan de #ikfietsnaarhetwerk-dag. Elke medewerker die vandaag met de fiets naar het werk kwam, krijgt een extra vakantiedag om vrij in te zetten. CEO Raf Dom gaf vanmorgen alvast het goede voorbeeld.

Raf Dom fietste vanmorgen van Heist-Op-Den-Berg naar het kantoor in Leuven. Dit deed hij samen met ex-wielrenner José De Cauwer, waarmee hij onderweg ook nog enkele collega's oppikte. Ook in de andere kantoren van SBB worden fietsende collega’s feestelijk onthaald.

SBB heeft verschillende redenen om mee te doen aan Ik Fiets Naar Het Werk 2024. “Eerst en vooral willen we ons in de ‘war for talent’ onderscheiden als een werkgever die inzet op het welzijn van zijn team”, begint CEO Raf Dom. “Die focus is onze grootste troef op een erg competitieve arbeidsmarkt.”

“Door fietsen naar het werk te koppelen aan een extra vakantiedag bevorderen we zowel het fysieke als het mentale welzijn. Het is ook een mooie manier om onze medewerkers te bedanken voor hun harde werk. We willen hiermee tonen aan potentiële sollicitanten dat we veel vragen, maar ook graag iets teruggeven.”

Foto: SBB

Woon-werkafstand

Meer dan 500 van de 580 medewerkers schreven zich in voor de actie. “Het enthousiasme was groot. Je voelde dat de collega’s er zin in hadden”, aldus Raf Dom. “Die goesting willen we blijven stimuleren. Op een zomerse werkdag komt al ongeveer de helft van de collega’s met de fiets naar het werk. Met deze actie hopen we dat dat er in de toekomst nog meer zullen zijn. Het helpt ook dat de woon-werkafstand voor de meesten relatief beperkt is, doordat we kantoren hebben in heel Vlaanderen.”

Uit een interne bevraging blijkt dat SBB-medewerkers de fiets nemen omwille van de fysieke voordelen, de mentale boost en de minimale impact op het milieu. Bovendien is het volgens velen het snelste en efficiëntste transportmiddel. Redenen om af te haken zijn een te grote afstand, slecht weer of specifieke situaties, zoals de kinderen vervoeren.

Betere gezondheid

“Werkgevers hebben baat bij fietsende medewerkers”, vertelt Sebert Penen van Pulso, een partner van SBB. “Onderzoek heeft aangetoond dat actieve medewerkers productiever zijn dan hun passieve collega’s. Daarnaast genieten ze over het algemeen van een betere gezondheid, wat leidt tot minder ziekteverzuim. Samen naar het werk fietsen bevordert ook de band tussen collega’s. En dat is natuurlijk goed voor de teamspirit.”

Foto: SBB

De fietsende werknemers werden getrakteerd op een ontbijtje. Foto: SBB