De Commissie wil zogenaamde AI-fabrieken oprichten. Daar kunnen start-ups, kmo’s en researchers terecht voor ondersteuning bij de ontwikkeling van algoritmen en het testen en valideren van grootschallige AI-modellen. Ze zullen daarbij ook gebruik kunnen maken van specifieke AI-supercomputers die aangeboden zullen worden binnen de gemeenschappelijke onderneming die de Commissie en de lidstaten vijf jaar geleden hebben opgericht.
Volgens Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton zullen in deze fabrieken “de grondstoffen voor AI worden samengebracht: rekenkracht, gegevens, algoritmen en talent”. De Commissie belooft tot 2027 ook zo’n 4 miljard euro aan extra publieke en private investeringen. “We maken van Europa de beste plek ter wereld voor betrouwbare AI”, verzekert Breton in een persmededeling.
Met het initiatief loopt de Commissie vooruit op de inwerkingtreding van de baanbrekende wet die de ontwikkeling van AI in Europa moet stimuleren, met respect voor de Europese waarden en grondrechten. Vorige maand bereikten de lidstaten en het Europees Parlement een akkoord over die tekst. De regels zouden in 2026 van kracht worden, maar ondernemingen en instellingen worden aangemoedigd om al sneller bepaalde regels vrijwillig toe te passen.
Ook de Commissie zelf doet dat. Ze publiceerde woensdag ook een mededeling waarin ze “wettelijke, veilige en betrouwbare” AI wil integreren in haar werkzaamheden.