Alpro wil meer met lokaal geteelde soja werken

alpro

Voedingsproducent Alpro, die zijn hoofdkwartier heeft in Sint-Denijs-Westrem,  heeft in zijn nieuwe duurzaamheidsrapport aangegeven te willen werken aan de vermindering van suiker en verzadigde vetten in zijn producten. Die zouden voortaal zoveel mogelijk gemaakt moeten worden met lokaal geteelde soja.

"Wij vinden het als bedrijf belangrijk om producten op de markt te brengen die bij een grote groep consumenten in de smaak vallen, maar we nemen als bedrijf ook onze verantwoordelijkheid op rond diverse maatschappelijke problemen", zegt CEO Bernard Deryckere (foto).

Alpro gaat er prat op te werken aan een visie waarin mensen meer plantaardig eten, omdat dit gezond en duurzaam is en beter voor de planeet. Het bedrijf is al meer dan dertig jaar bezig met soja en hamert in zijn nieuwe duurzaamheidsrapport op de duurzame keuzes die elke dag bewust worden gemaakt door het bedrijf en op de manier waarop die bijdragen tot het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Alpro zal nu als eerste Belgische bedrijf het concept 'One Planet Thinking' toepassen, dat de milieu-impact van een bedrijf linkt aan de draagkracht van de planeet op alle soja- en amandeldranken.  Het bedrijf maakt daarvoor werk van de ontwikkeling van een sojasoort die ook in ons land massaal geteeld kan worden.

In België werkt Alpro sinds 2014, samen met partners zoals het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en de Universiteit van Leuven, aan een proefproject om sojateelt ook bij ons in België te introduceren.

Via dit project willen wij van soja het nieuwe maïs maken,” aldus Sofie Goormachtigh, doctoraatsstudente aan het ILVO. “We experimenteren met zaaitijd, de juiste rassen, de optimale zaaiafstand, bemesting, alsook bescherming van de sojateelt als rotatiegewas om zo de opbrengst te maximaliseren. Dankzij deze samenwerking kunnen we hopelijk in 2017 soja oogsten, een gewas dat tot vandaag in ons klimaat nog niet in grote volumes groeit.”

Ook in Frankrijk heeft het bedrijf sojateelt opnieuw geïntroduceerd in de Alsace-regio waar de fabriek in Issenheim volledig draait op lokale Franse soja. In Nederland werd in 2015 al 400 ton lokale soja geteeld en verwerkt in plantaardige voeding.

Alpro wil voorts ook een belangrijke bijdrage leveren tot de strijd tegen obesitas door minder suikers en verzadigde vetten te gebruiken. "Sinds 2008 is de suikerhoeveelheid in ons gamma al met 12% gedaald en tegen 2018 willen dat niveau nog eens met 12,5% doen dalen", geeft Christine Debeuf, nutritioniste bij Alpro aan.