Nieuws Oost-Vlaanderen Alzheimerspecialist ADx NeuroSciences werkt samen met Amerikaanse Quanterix

Alzheimerspecialist ADx NeuroSciences werkt samen met Amerikaanse Quanterix

Alzheimerspecialist ADx NeuroSciences werkt samen met Amerikaanse Quanterix

0000000000koendewaeleAlzheimerspecialist ADx NeuroSciences uit Zwijnaarde, heeft vorige week een exclusief samenwerkingsakkoord gesloten met de Amerikaanse diagnosespecialist Quanterix. Het akkoord is gericht op de ontwikkeling en commercialisering  van een unieke bloedtest die hersenschuddingen of ‘traumatic brain injury’ (TBI) opspoort.

De twee bedrijven werkten reeds samen voor de ontwikkeling van een gelijkaardige test die Tau detecteert in het bloed, een eiwit geassocieerd met de ziekte van Alzheimer. Met de nieuwe deal bevestigen de partners de duurzame samenwerking. De innovatieve bloedtest bevat biomaterialen van hoge kwaliteit geleverd door ADx en belooft een ware revolutie te ontketenen voor de diagnose en opvolging van traumatische hersenletsels.

Het vernietigende effect van herhaalde hoofdverwondingen kwam recent in de kijker te staan dankzij de film “Concussion” met Will Smith in de hoofdrol.   In vele gevallen is het erg moeilijk om de gevolgen van een hersenschudding in te schatten. Momenteel zijn er geen accurate proeven of standaardprocedures in voege, terwijl vanuit de medische wereld veel vraag is naar snelle en gevoelige tests die de impact van een hersenschudding kunnen bepalen.

Deze zouden niet alleen kunnen toegepast worden bij ongevallen, maar ook in ruwe contactsporten zoals ijshockey, voetbal, waar kansen op hoofdletsels bestaan bij het koppen, rugby en boksen. Zonder de nodige medische zorg kan een hersenschudding en daaropvolgende schokken leiden tot blijvende hersenschade en neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

 “We zijn erg opgetogen over onze samenwerking op lange termijn met Quanterix,” vertelt Koen Dewaele (foto), CEO van AdxNeuroSciences. “Het is ook een perfect voorbeeld van hoe het marktpotentieel van een product kan uitgebreid worden tot een nieuwe markt: van de ziekte van Alzheimer naar traumatisch hersenletsel.”
 

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.