Afbeelding4 Brouwer Yannick Boelens. Foto ies

Ambachtelijke brouwerijen kunnen nog volop bier blijven brouwen, ondanks tekort aan CO2

BELSELE, DENDERMONDE, SINT-GILLIS-WAAS - De oorlog in Oekraïne veroorzaakt een tekort aan CO2 en dat brengt de voedings- en drankenindustrie in de problemen. Voor artisanale brouwerijen lijkt het nog mee te vallen. De meeste brouwers hebben amper gas nodig om hun biertjes te brouwen en te bottelen.

CO2 zorgt niet alleen voor prik in water en frisdrank, maar ook voor het schuim op bier. Koolzuurgas is een restproduct dat ontstaat in de chemische sector bij het maken van ammoniak, het basisingrediënt van kunstmest. Er heerst schaarste nu chemische bedrijven uitvallen door de torenhoge gasprijzen.

“Net als bijna alle andere Wase artisanale brouwerijen gebruiken wij CO2 enkel om onze bieren te verplaatsen en te beschermen. In tegenstelling tot de grote meer industriële brouwers gebruiken wij geen CO2 bij de eigenlijke productie van ons bier“, vertelt meesterbrouwer Yannick Boelens van de gelijknamige brouwerij in Belsele.

Geen tekort

“Bij het maken van onze bieren werken we volgens een zuiver natuurlijk proces: de suiker die wordt omgezet tot alcohol zorgt er ook voor dat er natuurlijke CO2 vrijkomt. Daardoor gebeurt er een hergisting op de fles. De productie van het bier wordt daardoor wel een week vertraagd, maar dat is nu net het artisanale en het ambachtelijke aan onze job”, aldus nog Boelens. ”Bij grotere brouwers wordt tijdens het proces extra CO2 in het bier ingeblazen. Je kan dat vergelijken met de Sodastreamtoestellen, die ervoor zorgen dat je van kraantjeswater bruiswater maakt.”

Boelens vreest dan ook geen problemen voor zijn brouwerij. “Er dreigt geen tekort en ook al onze andere grondstoffen blijven gegarandeerd aangevoerd.”

Bij Brouwerij The Musketeers in Sint-Gillis-Waas horen we zowat hetzelfde verhaal: “Afgelopen weekend was er het Belgian Beer Weekend in Brussel. De CO2-problematiek was daar een hot topic”, vertelt zaakvoerder Kristof De Roo. “Het probleem is in twee à drie weken tijd zeer acuut geworden. Vooralsnog vrezen we zelf nog geen tekort op korte termijn. Onze leverancier heeft ons gegarandeerd dat er steeds CO2 zal kunnen worden geleverd.”

Duurdere vaten

“Wij zijn een echte artisanale brouwerij”, zegt Claire Dilewyns van de gelijknamige brouwerij in Dendermonde. “We hergisten ons bier op fles of vat en gebruiken dus geen CO2-gas. De CO2 komt op een natuurlijke manier. We hebben die enkel nodig voor onze tapinstallaties, maar we werken met wegwerpvaatjes en het aftappen gaat ook met perslucht. Alleen merken we dat de vaten bijvoorbeeld wel duurder worden omdat de leveranciers die CO2-gas gebruiken extra kosten aanrekenen.”