Foto: fvv Foto: fvv

Andy (23) opent hippe dumplingbar in Gent: “Traditionele Chinese dumplings, maar ook zoete met eendenei vanbinnen”

Andy Zhu (23) groeide op in het Chinees restaurant van zijn mama, al dertig jaar een gevestigde waarde in Gent. Woensdag opent hij zijn eigen stek, met smaakvolle dumplings en soep op de kaart. “Probeer zeker ook onze zoete dumplings met eendenei”, klinkt het.

Voor wie minder wegwijs is in de Aziatische keuken: een dumpling is deeg, gevuld met groente, vlees of vis, dat gekookt, gebakken, gestoomd of gepocheerd wordt. In Dumpling Delight, de nieuwe dumplingbar in de Vlaanderenstraat, worden de eerste drie methodes toegepast.

“Je hebt enorm veel soorten dumplings, maar wij focussen op Chinese”, zegt de 23-jarige Andy Zhu. Zijn mama Suling runt een Chinees restaurant in de Donkersteeg: Ô Cuichine. “Al meer dan tien jaar”, vertelt ze. “Maar het restaurant zelf bestaat al meer dan dertig jaar. Mijn vader Zhiran Yang heeft het decennia geleden opgestart.”

In de familie

Andy en zijn zussen groeiden er op, tussen de potten en de pannen. Toen hij ouder werd, hielp Andy mee in de zaal en in de keuken. Hij behaalde een diploma boekhoudkunde, informatica en logistiek, maar de drang om een eigen restaurant te beginnen was groot. Woensdag opent hij zijn eigen dumplingbar.

“Er zijn al heel wat hamburgerrestaurants, sushitenten en pizzeria’s in Gent. Terwijl er nog maar één dumplingbar is”, legt Andy uit. Op de kaart vind je verschillende soorten, waaronder een dumpling met varkensvlees, shiitake en Chinese bieslook, dumplings met garnalen en ‘soepdumplings’. “Er zijn ook enkele zoete dumplings”, glundert Andy. “Zoals een dumpling met een gesuikerd eendenei vanbinnen.”

Foto: fvv
Foto: fvv

Nog te verkrijgen in Dumpling Delight: soep (van tomaat-ei tot Wonton) en losse gerechtjes zoals Peking eend. “Je kan hier ook gewoon wat drinken”, zegt mama Suling, die haar zoon de komende maanden bijstaat. “Denk aan cocktails, mocktails, Chinese thee, Chinese zoete wijn en ander lekkers. Geniet ervan vanop het mooie terras.”

Of vlij je binnen neer aan een tafel, de inrichting is meer dan geslaagd dankzij interieurarchitect Yves Bailliu van All Interior Projects. Die maakte ook het grote, rode schilderij dat tegenover de rekken met stoommandjes hangt. “De open keuken zorgt voor een huiselijke sfeer”, zegt Andy nog. “Welkom vanaf woensdag om het zelf te ontdekken.”