Marktslagerij Andy en dochter Yinte De Maesschalck Heidi en Dirk (rechts) hebben hun marktslagerij overgelaten aan Andy en dochter Yinte De Maesschalck (links). Foto: ies

Andy en Yinte zetten marktslagerij van Heidi en Dirk verder: “Ze hebben een passie voor de stiel, dat is het allerbelangrijkste”

Na ruim twintig jaar gooien marktkramers Dirk en Heidi De Wilde hun professionele activiteiten om. Het koppel, dat jarenlang een marktslagerij uitbaatte, wil zich meer gaan toeleggen op hun wellness Rieleks in Moerbeke en Heidi maakte intussen ook al de overstap naar het onderwijs. Maar het levenswerk van het koppel wordt verdergezet door de Eksaardse familie De Maesschalck. Andy (51) en dochter Yinte (19) staan sinds deze week samen in hun marktwagen.

“Ik heb vele jaren in loondienst bij diverse slagers gewerkt. Ik leerde Dirk trouwens al vele jaren geleden kennen toen ik zelf nog aan de slag was bij de toenmalige slagerij Clappaert in Eksaarde”, vertelt Andy De Maesschalck. “Toen ik hoorde dat Dirk een opvolger zocht voor zijn marktslagerij heb ik de sprong naar een eigen zaak gewaagd.”

Het feit dat zijn dochter Yinte intussen haar slagersopleiding in De Groene Poorte in Brugge afwerkte, maakte de stap nog wat makkelijker. Papa en dochter vormen nu samen een topteam en achter de schermen werken ook zus Yade en moeder Annabel mee.

Babbeltje met marktgangers

Dirk heeft alle vertrouwen in zijn opvolgers. “Ze hebben een passie voor de stiel en dat is het belangrijkste”, zegt Dirk. “Op de markten merk je het ook als je klanten graag eens een babbeltje willen maken. De collegialiteit onder de marktkramers is trouwens enorm. Iedereen staat klaar om elkaar te helpen.”

Dirk zal de eerste weken nog meedraaien in de marktwagen. “Net als Dirk en Heidi gaan we prat op ambachtelijke kwaliteit”, vertellen Andy en Yinte. “Ons aanbod is bewust lokaal, waarbij we samenwerken met lokale kwekers, geen massaproductie dus.”

Eksaarde

De familie De Maesschalck wil naast haar wekelijkse markten vanaf deze week ook elke vrijdag met de marktwagen op het Kerkplein in Eksaarde postvatten. “Eksaarde heeft geen echte volwaardige slagerszaak meer. Daar willen we vanaf volgende week verandering in brengen”, zeggen de nieuwe uitbaters. “Elke vrijdag zullen we tussen 8 en 17.30 uur onze verse producten ook aan de inwoners van Eksaarde aanbieden.”

Daarnaast zijn Andy en Yinte ook terug te vinden op de vaste wekelijkse markten in Zelzate (maandag), Moerbeke (dinsdag), Lokeren (woensdag), Merelbeke (donderdag) en Stekene (zaterdag). Om hun start te vieren voorzien Andy en Yinte een attentie voor elke klant. “Vanaf een aankoop vanaf 15 euro zullen klanten ook kunnen meedoen aan een weggeefactie met als hoofdprijs een ontbijtarrangement voor twee bij de wellness van Dirk en Heidi.”