Nieuws Oost-Vlaanderen Aqua4C wordt grootste duurzame viskwekerij ter wereld

Aqua4C wordt grootste duurzame viskwekerij ter wereld

Op 1 april start het Leuvense spin-off bedrijf Aqua4C in haar nieuwe onderkomen te Kruishoutem met de duurzame kweek van Omega Baars. Eind dit jaar is de lokaal geproduceerde vis verkrijgbaar. De gesloten productie is geautomatiseerd en geïntegreerd met een tomatenkwekerij. “De productie-integratie is een unicum. We betrekken elektriciteit en warmte van voor het kweken van de vis en leveren water voor de teelt van de tomaten”, legt zaakvoerder Stijn Van Hoestenberghe van Aqua4C uit.

Aqua4C wordt grootste duurzame viskwekerij ter wereld

KRUISHOUTEM – Vandaag lanceert visboerderij Aqua4C uit Kruishoutem een uniek circulair systeem in samenwerking met hun buren van tomatenkwekerij Tomato Masters. De Omegabaarskwekerij wordt hiermee wereldleider op vlak van duurzame viskweek. Als eerste plantaardig gevoede vis ter wereld die geen water meer verbruikt om gekweekt te worden brengt de Omegabaars een radicale innovatie in de viskweek, en in Kruishoutem zwemt vandaag de vis van morgen.

Aqua4C kweekt vis in Kruishoutem sinds 2015. Het bedrijf werd opgericht door Stijn Van Hoestenberghe in samenwerking met de Universiteit van Leuven. Tijdens zijn studies Biologie merkte Stijn de ironie van kweekvis op.

“De meeste vissen die gekweekt worden zijn roofvissen en dus carnivoren. Maar liefst 40% van alle vis die gevangen wordt in de oceanen, wordt dan ook gebruikt als visvoer voor kweekvissen. Voor 1kg zalm is bijvoorbeeld 3 kg vismeel nodig. De Omegabaars daarentegen is een opportunist. Hij staat onderaan de voedingsladder en eet eigenlijk alles wat hem aangeboden wordt. We zijn er als enige in Europa in geslaagd hem de domesticeren om 100% plantaardig te eten.”

Circulair systeem

Bovendien verbruikt de kweek van Omegabaars opvallend weinig water. In het gloednieuw circulair systeem wordt het regenwater dat opgevangen wordt via de serres van Tomato Masters bacterieel gezuiverd en opgeslagen in bassins voor de vissen. Deze worden verwarmd met de restwarmte van de serre. De tomatenkwekerij gebruikt op zijn beurt het nutriëntrijk afvalwater van de Omegabaarskwekerij waardoor zij minder kunstmest dienen te gebruiken. 

De koppeling tussen deze twee bedrijven maakt van de Aqua4C de grootste duurzame viskwekerij ter wereld.

Marketingcampagne

“De Omegabaars is de start van een nieuw model voor viskweek en wereldwijde visconsumptie. Hij is niet alleen de duurzaamste vis ter wereld, hij is ook lekker en gezond. Tal van sterrenchefs zijn fan van de Omegabaars. De vis van morgen zit van nature dan ook boordevol Omega-3-vetzuren”, aldus Van Hoestenberghe. Al deze kwaliteiten worden samengevat in de nieuwe marketingcampagne.

“We willen daarbovenop een belevingscentrum bouwen waar mensen zowel de tomaten van Tomato Masters als onze overheerlijke vis kunnen proeven.”

Pomp tussen twee gemeentes

Het unieke circulaire systeem wordt vandaag officieel opgestart in het bijzijn van zowel de burgemeester van Kruishoutem, waar Aqua4C gevestigd is, als Deinze, de thuishaven van Tomato Masters. De pomp, die door de burgemeesters gestart zal worden, staat letterlijk op de grens en laat het water vanaf nu stromen tussen beide gemeentes.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.