ArcelotMittal in Gent. Foto: Belga ArcelotMittal in Gent. Foto: Belga

ArcelorMittal in Gent krijgt privaat 5G-netwerk om verwerkingsproces te verduurzamen

De Gentse fabriek van ArcelorMittal krijgt een privaat 5G-netwerk. De technologie zal zorgen voor draadloze communicatie met kranen en schrootvoertuigen. Maar ook het transport van vloeibaar metaal tussen de smeltoven en verschillende productieafdelingen wordt met het 5G-systeem uitgerust.

De staalfabriek ligt in de Gentse haven op een uitgestrekt terrein van bijna tien vierkante kilometer. Een privaat 5G-netwerk is snel en betrouwbaar genoeg om de industriële processen aan te sturen. De Gentse vestiging van ArcelorMittal beschikt over hoogovens, een koudwalserij, warmwalserij, een cokes- en sinterfabriek.

Met 5G kan de staalproducent het productieproces verduurzamen. Want tijdens het transport koelt het metaal af, waardoor energie nodig is om het opnieuw op te warmen. Draadloze 5G-communicatie moet het verwerkingsproces verbeteren, met minder temperatuurdaling en minder energieverspilling tot gevolg.

De technologie wordt opgezet door telecomoperator Orange, die eerder al industriële 5G-projecten heeft opgezet in de Antwerpse haven. ArcelorMittal kan rekenen op steun van de federale regering, die innovatiesteun toekent aan industriële 5G-toepassingen om productie duurzamer te maken.