ArcelorMittal Foto: Belga

ArcelorMittal lijdt fors verlies na dodelijk ongeluk Kazachstan

Staalconcern ArcelorMittal heeft het laatste kwartaal van 2023 met een fors verlies afgesloten. Een groot dodelijk ongeluk bij een door ArcelorMittal geëxploiteerde mijn in Kazachstan drukte ook op de financiën van het bedrijf. Daarnaast vielen de grondstof- en verkoopprijzen voor staal negatief uit en nam de vraag naar staal af.

Het mijnongeval in Kazachstan in oktober kostte 45 mensen het leven. Daarop eiste de Kazachse regering dat ArcelorMittal zou vertrekken als eigenaar van de grootste staalfabriek van het land en een aantal kolenmijnen. Bij die gedwongen verkoop van de Kazachse bezittingen moest het bedrijf 900 miljoen dollar afboeken.

Daarnaast daalde de gemiddelde staalprijs met ruim 5 procent en verkocht het bedrijf 3 procent minder staal. Het leidde in het vierde kwartaal tot een ruim 12 procent lagere omzet van 14,6 miljard dollar, waarop ArcelorMittal een verlies leed van bijna 3 miljard dollar.

In heel 2023 was er 68,3 miljard dollar omzet tegenover 79,8 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst daalde van 9,3 miljard dollar in 2022 naar 919 miljoen dollar.

's Werelds grootste staalproducent verwacht in 2024 een grote vraag naar staal, waarbij het bedrijf naar een sterke groei in India verwijst.

ArcelorMittal heeft een grote vestiging met hoogovens in Gent. Voorts zijn er sites in Luik, Geel en Genk. Het bedrijf telt volgens de Belgische website zowat 5.800 medewerkers in ons land.