Arnaud De Breyne Arnaud De Breyne werkte elf maanden aan het perfecte recept voor zijn Gentse hierbas. Foto: if

Arnaud (25) valt in de prijzen met zijn Gentse likeur: “Hierbas is in Spanje wat limoncello in Italië is”

De zelfgemaakte hierbas van Arnaud De Breyne (25) valt in de smaak in Londen. De Gentenaar maakte een variant van de Spaanse kruidenlikeur met Belgische ingrediënten en won er een internationale prijs mee.

Toen Arnaud De Breyne een jaar in Madrid woonde, leerde hij hierbas kennen. De met anijs gearomatiseerde likeur met veel kruiden wist hem meteen te bekoren. “Je krijgt hierbas bij de rekening en ze drinken het in heel Spanje. Maar toen ik terug in België was, vond ik de likeur niet makkelijk terug in de winkel”, vertelt De Breyne.

Uit liefde voor het drankje nam hij het heft in eigen handen. Samen met een foodlab zocht hij elf maanden lang naar het recept voor de beste Belgische hierbas. “Daarvoor gebruik ik alcohol van Filliers, waar ik de drank ook laat produceren.”

Je kan hierbas ook als aperitief drinken, met tonic. Foto: if

29 kruiden

In zijn Hierbas Secro 29 zitten 29 verschillende kruiden verwerkt, allemaal afkomstig van een leverancier uit Kruishoutem. De vijf kruiden die je het meeste smaakt, zijn anijs, zoethout, venkelzaad, ijzerkruid en kamille. “Al heb ik de anijs minder overheersend gemaakt dan in Spaanse hierbas. Sommige Spaanse vrienden vinden mijn likeur daardoor zelfs lekkerder.”

Zijn vrienden zijn niet alleen, want op de International Wine & Spirit Competition in Londen werd de hierbas van De Breyne verkozen tot lekkerste likeur. “We kregen zelfs een score van 98 op 100, waar we heel trots op zijn. Hopelijk krijgt onze drank dankzij de prijs ook meer bekendheid in het buitenland.”

Hierbas Secro 29 kan je puur drinken als digestief, maar als je het mixt met bijvoorbeeld tonic kan je er ook van genieten als aperitief. Op zijn website deelt De Breyne negen ‘perfect serves’. In de toekomst hoopt hij een alcoholvrije variant op de markt te kunnen brengen.