Arteveldehogeschool neemt risico's van student-ondernemers over

artepreneur

Studenten die willen ondernemen, kunnen dat vanaf nu via de studentencoöperatieve ARTEpreneur. De student-ondernemers ontwikkelen hun activiteiten en factureren enzovoort, zonder zelf officieel een eigen onderneming op te richten. En de winst? Die mogen ze houden!

 ARTEpreneur is een nieuwe stap in het doorgedreven stimuleren van ondernemerschap door de Areveldehogeschool. Onlangs nog behaalde de opleiding Bedrijfsmanagement als eerste in Vlaanderen het Bijzonder Kwaliteitskenmerk Ondernemen.

“De belangrijkste doelstelling van ARTEpreneur is leren van elkaar en ervaringen delen, zowel successen als tegenvallers”, zegt ARTEpreneur-coördinator An Boone. “We verwachten meer dan een super idee van studenten die via ARTEpreneur willen ondernemen. De voornaamste voorwaarde is marktklaar zijn, met andere woorden: hebben ze klanten?”

 De businessplannen van de eerste studenten die binnen ARTEpreneur aan de slag gaan, zijn heel uiteenlopend: van een back-updienst voor de populaire online game Minecraft tot studenten die staan te popelen om zotte maar betaalbare evenementen op poten te zetten.

Wat met de winst? “Op een onkostenvergoeding na, gaat de winst naar de studenten. Ideaal om startkapitaal op te bouwen voor een eigen onderneming na hun opleiding”, zegt Jelle Van Roosbroek, docent Bedrijfsmanagement en coach van de ondernemende studenten. Als eigenaar van een start-up kent hij de valkuilen voor startende ondernemers.

 Met ARTEpreneur profileert de Arteveldehogeschool zich verder als onderwijsinstelling die ondernemingszin als een essentiële competentie beschouwt. Alle studenten die willen ondernemen kunnen terecht bij ACCIO, het Arteveldehogeschool Centrum voor Creativiteit, Innovatie en Ondernemingszin.

De nieuwe studentencoöperatieve ARTEpreneur is er voor alle studenten, ook van buiten de Arteveldehogeschool. Maar als er één opleiding is die veel potentiële “ARTEpreneurs” in haar rangen heeft, dan is het wel de bachelor Bedrijfsmanagement van de Arteveldehogeschool. “Wij zijn de enige opleiding in Vlaanderen met het Bijzonder Kwaliteitskenmerk Ondernemen van de Nederlands-Vlaamse AccreditatieOrganisatie NVAO”, zegt opleidingsdirecteur Kathy Dewitte. “Een titel waar we bijzonder trots op zijn, zeker aangezien we hem kregen voor al onze afstudeerrichtingen, van marketing tot logistiek ondernemen.”

 

 

 

 

 

De Gentse Arteveldehogeschool profileert zich steeds duidelijker als instelling die ondernemingszin stimuleert