Artion Jean-Michel Teerlinck, Caroline Van der Steen en Tom Van Coillie.

Artion haalt 1,4 miljoen op voor miskend risico: “Wanneer keuringen niet in orde zijn, lopen de risico’s aanzienlijk op”

De scale-up Artion uit Aalter kondigt vandaag aan dat het een investeringsronde van 1,4 miljoen euro heeft afgerond. Het bedrijf ontwikkelde een SaaS-oplossing voor een manueel proces waar veel bedrijven mee te maken hebben: het correct organiseren en opvolgen van wettelijk verplichte keuringen.

Via een Saas oplossing automatiseert Artion de organisatie en opvolging van wettelijk verplichte keuringen voor bedrijven. Het bedrijf biedt zekerheid dat het hele keuringsproces volgens de juiste regionale wetgeving gebeurt.

De investering wordt geleid door Entourage, het recent opgerichte fonds van Pieterjan Bouten. De ronde wordt mee ondersteund door Dovesco, Tilleghem en Belfius.

Lees ook: AI-bedrijf haalt 700k op bij Entourage voor platform dat bedrijfsprocessen automatiseert

"Voor weinig bedrijven is keuringen iets dat bovenaan de stapel ligt", zegt co-founder Caroline Van der Steen. “De kennis van milieu- en veiligheidswetgeving is meestal niet erg up-to-date en de opvolging van keuringen wordt nog steeds in Excel en Outlook bijgehouden. In de praktijk is hierdoor quasi geen enkel bedrijf volledig in orde."

Boetes

"Wanneer keuringen niet in orde zijn, lopen de risico’s aanzienlijk op als het fout gaat. Boetes lopen hoog op, maar dat is nog het minste. Wanneer we spreken over een arbeidsongeval, brand of erger, kunnen er ook ernstige verzekeringstechnische gevolgen zijn en zelfs aansprakelijkheidsproblemen voor de bestuurders, zaakvoerders of CEO's."

Caroline Van der Steen spreekt vanuit ervaring. Voor zij samen met Jean-Michel Teerlinck en Tom Van Coillie Artion oprichtte, was ze vijftien jaar actief bij de overheid als milieudiensthoofd om controles bij bedrijven uit te voeren. "Ik maakte ontelbare keren een proces-verbaal op omdat bedrijven niet in orde waren met hun keuringen, in de meeste gevallen omdat men er onvoldoende structuur voor of kennis over had. Als toezichthouder kon ik daar weinig aan doen, maar het bleef aan mij knagen dat er toch meer mogelijk was. Zo is het idee voor Artion ontstaan."

Eén platform

Artion is zelf geen keurder, maar een onafhankelijke software die tussen de klant en de verschillende keurders staat. Het platform ontzorgt de klant, stuurt de keurders aan, centraliseert en controleert. "Een unieke eigenschap van Artion is dat we de attesten van de verschillende keuringsbedrijven combineren op één platform. Hierdoor staat de volledige inventaris op één plaats en heeft de klant via Artion een real-time overzicht per asset, per vestiging, per regio en per land."

Artion kan rekenen op internationale interesse. Het bedrijf wil op korte termijn lanceren in Nederland en het team versterken met nieuwe professionals.