thumbnail_SABRINA_2019_02_07

Artisanale Kruibeekse koffiebrander erkend als ambachtsman

KRUIBEKE/MELSELE - De FOD Economie erkende Wim Rosseau van ROSS Specialty Coffee in Kruibeke op 1 december officieel als ambachtsman. Wim ontving deze wettelijke erkenning omdat hij zijn kwaliteitsvolle speciality coffee op een authentieke en ambachtelijke manier roostert.

Sinds 1 december 2020 draagt Wim Rosseau van Ross Specialty Coffee het label van erkend ambachtsman. De Federale Overheidsdienst Economie kende het label toe omwille van het ambachtelijke, manuele en authentieke proces waarmee Wim zijn koffiebonen roostert. Door deze erkenning mag ROSS Coffee zes jaar lang het label van erkend ambacht voeren. Een fijne afsluiter van 2020, vindt ook Wim zelf.

“De wettelijke erkenning als ambachtsman is fijn, zeker na al het harde werk van de voorbije jaren. Ik selecteer en rooster al mijn koffies zelf, in onze eigen koffiebrander. Zo ben ik zeker van de kwaliteit ervan. Dat ik nu het logo mag voeren, toont ook aan mijn klanten dat Ross Coffee kwaliteitskoffie is.”

Een raar, maar zeker geen slecht jaar

Ondanks de coronacrisis, de lockdown en de sluiting van de horeca, beleefde ROSS Coffee geen slecht jaar. Al was het af en toe toch even slikken. “Sinds vorig jaar verkopen we onze producten niet alleen in ons eigen winkeltje, maar baten we ook een koffiebar uit in de Vleeshalle in Mechelen. Een prachtige locatie, die veel bezoekers aantrekt. Jammer genoeg sloot de horeca en hebben we daar dit jaar geen omzet gedraaid”, vertelt medezaakvoerder Sabrina Vanden Abeele. 

Wim: “En toch groeide ROSS Coffee in 2020: we brandden zo’n 15% koffie meer dan het jaar daarvoor. Dat is zeker ook te danken aan onze unieke koffieabonnementen. Wie zo’n abonnement neemt, krijgt elke week of tweewekelijks een enveloppe met koffie in zijn brievenbus – handig, want je moet er dus niet voor thuisblijven. En ook onze proefpakketten lopen goed, ze zijn vaak echte ontdekking en we merken dat mensen dat ook voor zichzelf als een cadeautje bekijken. Nu iedereen thuiswerkt, biedt zo’n pakje koffie wel wat extra gezelligheid.”

Naar een spannend 2021

Omdat ROSS Coffee groeide en de kleine brander niet meer kon voldoen aan de vraag, kochten Wim en Sabrina een paar maanden geleden een groter bedrijfspand in Melsele. Daar willen ze met een grotere brander 15 kilo koffiebonen per keer roosteren. Manueel en volgens dezelfde kwaliteitseisen als in hun thuisbranderij.