Andy Olieslaeger Andy moet meermaals per dag zijn taarten- en dessertautomaat aan ’t Schuurken in Moerzeke aanvullen. Foto: jvdv

Bakker Andy (21) gebruikt automaat om taarten en desserts te serveren: “Een gat in de markt gevonden”

Brood- en drankenautomaten zijn al jaren gemeengoed en op tal van plaatsen haal je klaargemaakte gerechten uit de automaat. Maar met zijn taarten- en dessertautomaat, gevuld met ambachtelijke eigen makelij, blijkt de jonge Hamse bakker Andy Olieslaeger (21) een gat in de markt te hebben gevonden.

Andy werkt als kelner in taverne ’t Schuurken aan de Aubroeckstraat in Moerzeke. “Na een opleiding patisserie in het deeltijds volwassenenonderwijs startte ik twee jaar geleden mijn eenmanszaakje Toertjen op in bijberoep”, vertelt hij. “Nog altijd werk ik in onze keuken thuis, maar omdat de activiteiten veel drukker zijn geworden, kijk ik uit naar een handelspand of grote woning om mijn zaak en werkmogelijkheden uit te breiden.”

Taart voor Belgisch kampioen

“Het is bijzonder leuk om te mogen rekenen op mond-aan-mondreclame”, gaat Andy verder. “Ik geniet ervan als nieuwe klanten mij contacteren op basis van een taart die ze bij vrienden of familie gezien en geproefd hebben. Het is mijn bedoeling dat taarten tot de verbeelding spreken en mensen een gelukzalig gevoel geven. Vooral de afwerking van taarten en andere desserts boeit mij enorm. In gepersonaliseerde taarten voor verjaardagen of andere festiviteiten, kan ik mijn creativiteit uitleven. Om de nationale veldrittitel van Eli Iserbyt te vieren, bestelde manager Jurgen Mettepenningen onlangs een grote taart bij mij. Ik hou van zulke uitdagingen.”

Belgisch veldritkampioen Eli Iserbyt kreeg van manager Jurgen Mettepenningen een gepersonaliseerde taart, gemaakt door Andy Olieslaeger. Foto: if

Met de installatie van zijn ‘Toertomaat’, een automaat met taarten en allerlei andere desserts, illustreert Andy zijn grote ondernemingszin. “Op de Horecabeurs zag ik de mogelijkheden die automaten bieden om gerechten te verdelen. Ik vond er een firma die me op mijn wenken kon bedienen. Mijn automaat staat nu een week aan de zijgevel van taverne ’t Schuurken. Omdat ik hier werk als ober, kan ik de verkoop van nabij opvolgen en de automaat aanvullen met de taarten en desserts uit de koelcel. De omzet tijdens de eerste week was boven alle verwachtingen.”

Om vandalen te ontmoedigen, kunnen klanten enkel met de bankkaart betalen en heeft Andy een veiligheidscamera geïnstalleerd.