Nieuws Oost-Vlaanderen Balegemse uitgeverij maakt boek van 2 kilogram

Balegemse uitgeverij maakt boek van 2 kilogram

Balegemse uitgeverij maakt boek van 2 kilogram

 

30jaar_boek_open3-u3364“30 Jaar Stageco. From Werchter to the World’ vertelt de ge­schiedenis van de Belgische podiumbouwer Stageco, het bedrijf dat Hedwig Demeyer indertijd samen met Herman Schuermans oprichtte.

Auteur Geert Vandenbon, een naar Balegem uitgeweken West-Vlaming, die via zijn uitgeverij Pinguin Productions eerder al diverse wielerboeken op de markt bracht,  zette zich vijf jaar geleden aan het schrijven. Het resultaat is een lijvig boekwerk van 336 bladzijden in groot formaat dat 400 foto’s bevat en twee kilogram weegt.

Het boek openbaart hoe de droom van een handvol jonge mensen uit Werchter is uitgegroeid tot een wereldwijd begrip. Al snel werd Stageco een betrouwbare partner waar de groot­ste rockbands ter wereld graag mee tourden.  

Het Tildonkse bedrijf Stageco bouwt al ruim 30 jaar podiums voor de groten der aarde. Van The Rolling Stones tot AC/DC, van Barack Obama tot de Olympische Spelen. Ze maken allemaal gebruik van de gigantische stalen structuren van Stageco om hun boodschap aan de wereld te verkondigen. Auteur Geert Vandenbon raakte gefascineerd. Hij overtuigde ‘founding father’ Hedwig De Meyer, worstelde zich door de archieven en kwam boven met een uniek boekwerk dat de titel ‘From Werchter to the World’ mee kreeg.

Hedwig De Meyer: “Ik heb ‘ja’ gezegd op het idee om een boek over het bedrijf te maken, in essentie om twee redenen: het is voor ons allemaal een leuke manier om terug te kijken op wat we samen hebben neergezet, letterlijk en figuurlijk. Sommige medewerkers zijn erbij van in het prille begin en hebben evenveel verdienste als ikzelf. En voor de jonge gasten bij Stageco is het boek een spiegel. Niets in vanzelf gekomen, voor elke job is hard gewerkt met een positieve spirit. Die spirit moeten ze meedragen naar de toekomst.“

Auteur Geert Vandenbon: “Ik was al langer gefascineerd door wat in Werchter groeide. Hoe die mannen vanuit het kleine Vlaanderen goed en sterk genoeg werden om voor de grootste rockbands ter wereld te werken. Sterker nog, quasi onmisbaar waren ze. Hoe het kon gebeuren, die geschiedenis, wou ik vastpakken en koesteren, vanuit de buik van het bedrijf bijna.”

Vandenbon doorploegde het archief, sprak uitvoerig met tientallen medewerkers en kroongetuigen binnen en buiten het bedrijf, spitte de mooiste verhalen naar boven en reconstrueerde het verhaal. Vol verwondering keek hij naar het epos dat in Werchter en later in Tildonk vorm kreeg.  Hij schreef het neer, met de spirit van pionier Hedwig De Meyer in het achterhoofd.

Opvallend ook is het stuk podiumgeschiedenis – van Elvis tot Lady Gaga – waarin de auteur de evolutie van de podiumbouw voor stadionconcerten samenvat, met daarin ook de plaats van Stageco, vanaf het begin van de jaren 80. Het boek sluit af met 10 mijlpalen. Tien momenten die vorm hebben gegeven aan het bedrijf Stageco. Het boek is verschenen in het Nederlands en het Engels en is te verkrijgen via de website van Pinguin Productions.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.