The,Real,Estate,Agent,Closes,The,Deal,With,The,Client Foto: Shutterstock

Banken weigeren meer ondernemingskredieten: “Ze zijn voorzichtiger geworden”

In het vierde kwartaal van 2023 hebben banken meer aanvragen voor ondernemingskredieten gekregen maar er in aantal fors minder toegekend. Dat blijkt maandag uit gegevens van bankenkoepel Febelfin.

Vergeleken met de laatste drie maanden van 2022 steeg het aantal kredietaanvragen van ondernemers het voorbije kwartaal met 5,6%, samen goed voor een aangevraagd bedrag dat 12,4% hoger lag. De banken kenden echter 11,4% minder kredieten toe, wel voor een fors hoger bedrag: +13,5%

"Er worden dus minder kredieten, maar voor hogere bedragen verstrekt. Dit kan samenhangen met de sterke stijging van de bedrijfsinvesteringen", merkt Febelfin op. Dat banken meer ondernemingskredieten weigeren, "kan erop wijzen dat de banken wat voorzichtiger zijn geworden, door de onzekere economische situatie en de gestegen rentevoeten", luidt het.

Volgens de gegevens van de Nationale Bank is de gewogen gemiddelde rente van bedrijfskredieten, die lang rond de 1,5% lag, begin 2022 beginnen te stijgen tot 4,66% in november vorig jaar. In december was er lichte terugval tot 4,53%.

Het uitstaande bedrag aan opgenomen ondernemingskredieten lag eind december op 191,2 miljard euro. Dat is 2,4% meer dan een jaar eerder, toen de jaargroei nog 5,9% bedroeg.