Nieuws Oost-Vlaanderen Barry Callebaut opent ’s werelds grootste en duurzaamste chocolademagazijn in Lokeren

Barry Callebaut opent ’s werelds grootste en duurzaamste chocolademagazijn in Lokeren

Barry Callebaut opent ’s werelds grootste en duurzaamste chocolademagazijn in Lokeren

LOKEREN – De Barry Callebaut Groep, ’s werelds grootste cacao- en chocoladeproducent, vierde donderdag de officiële opening van The Barry Callebaut Chocolate Box, het nieuwe Global Distribution Center in Lokeren. The Chocolate Box is ’s werelds grootste chocolademagazijn en wordt de logistieke hub voor alle verpakte chocoladeproducten en -decoraties die Barry Callebaut produceert in zijn chocoladefabrieken in Wieze en Halle.

The Chocolate Box is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen Barry Callebaut, vastgoedontwikkelaar WDP en de stad Lokeren. Met een totaal investeringsbedrag van 100 miljoen euro is dit Barry Callebauts grootste investering ooit in zijn operationele netwerk. The Chocolate Box verhoogt de efficiëntie van Barry Callebauts wereldwijde logistieke activiteiten en maakt het mogelijk om klanten nog sneller te bedienen.

Het magazijn in Lokeren is ideaal gelegen: de locatie vlak bij de E17 is een uitstekende uitvalsbasis voor het transport in West-Europa en biedt directe toegang tot de haven van Antwerpen voor wereldwijde verzendingen. De bouw startte in de zomer van 2019. Minder dan 24 maanden later was het gebouw, met zijn totale oppervlakte van 12 voetbalvelden, klaar. In de volledig geautomatiseerde high bay van 41 meter hoog kunnen tot 125.000 pallets worden opgeslagen bij een constante temperatuur van 18 °C. Ruim 120 medewerkers, van wie 40 nieuw gecreëerde functies uitoefenen, garanderen dat alles er op rolletjes loopt.

Eerste gebouw in de Benelux met een BREEAM Outstanding-certificaat

The Chocolate Box is niet alleen het grootste, maar ook het duurzaamste chocolademagazijn ter wereld. The Chocolate Box kreeg als eerste gebouw in de Benelux een BREEAM Outstanding-certificaat en behaalde daarmee de hoogste duurzaamheidsscore voor logistieke gebouwen. Het gebouw kan volledig in zijn eigen energieverbruik voorzien en is daardoor volledig energiepositief. Om het certificaat te behalen, werd gebruikgemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaam bouwen: zonnepanelen, luchtbehandelingsunits, regenwater- en warmterecuperatie, vochtigheidsregeling, isolatie en geothermische energie. Voor het welzijn van de werknemers – een essentieel aspect van het BREEAM Outstanding-certificaat – is er natuurlijk daglicht in het hele gebouw en zijn er ontspanningsruimtes en voorzieningen voor e-bikes.

Peter Boone, CEO van de Barry Callebaut Groep: “The Chocolate Box is een echte mijlpaal voor Barry Callebaut. Vanuit Lokeren worden alle verpakte chocoladeproducten, voornamelijk onder ons Belgische chocolademerk Callebaut, verzonden naar de rest van de wereld. The Chocolate Box is een mooi voorbeeld van onze slimme groeistrategie waarbij we inzetten op meer efficiëntie, zodat we onze klanten op een duurzamere manier kunnen bedienen.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie en Voeding: “Het belang van de voedingsindustrie in Vlaanderen is niet te onderschatten. Met 1.800 medewerkers en een productie van 500.000 ton chocolade in België hebben we met Barry Callebaut een absolute wereldtopper in huis. Om de jobs in de sector in te vullen en ook in de toekomst geschoold personeel te vinden, werkt Barry Callebaut ook met duale leertrajecten. Zo kunnen jongeren van het 5de en 6de jaar secundair onderwijs ervaring opdoen in het magazijn als bijvoorbeeld heftruckchauffeur, een knelpuntberoep in Vlaanderen.”

Filip Anthuenis, burgemeester van Lokeren: “We zijn erg blij met de komst van een wereldspeler zoals Barry Callebaut naar onze stad. Het bedrijf zal het uithangbord vormen van ons nieuw bedrijvenpark vlakbij de E17, en bij uitbreiding voor de hele stad. Het feit dat Barry Callebaut opteert voor onze stad, zal zorgen voor een boost van onze economische dynamiek, onze welvaart en onze tewerkstelling. Lokeren is een kleine, maar zeer ondernemende stad. Barry Callebaut kon geen betere thuisbasis kiezen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.