Barry Callebaut Foto: svov

Barry Callebaut verkoopt 1,1 miljoen ton chocolade meer dan voorheen

Chocoladeproducent Barry Callebaut brengt positieve halfjaarlijkse winstcijfers naar buiten, een stijging in de verkoop van 1,1 miljoen ton in totaal. “Allemaal geproduceerd en verscheept door mensen die misschien hun baan dreigen te verliezen door het omstreden BC Next Level-plan”, zegt Kurt Marysse van vakbond ACLVB.

Eerder deze week werd een akkoord bereikt tussen de directie en vakbonden van Barry Callebaut over het aantal gedwongen ontslagen onder de productiemedewerkers, het aantal werd teruggebracht van 39 naar 5. “Maar eigenlijk zouden er helemaal geen ontslagen moeten zijn”, zegt Kurt Marysse.

“De verkoopcijfers bewijzen dat dit plan niets te maken heeft met een toekomstvisie, maar gewoon een platte besparingsoefening is”, aldus de vakbondsman.

Bij de liberale vakbond zien ze een trend waarbij bedrijven meer winst maken en tegelijkertijd besparen op personeel. “Als beloning voor hun bijdrage aan de winst, wordt de werkdruk dus verhoogd. Dat is de omgekeerde wereld”, zegt Filip Lemberechts, Vlaams Gewestsecretaris.

“Werknemers verdienen een eerlijke beloning voor hun inzet en bijdrage aan de positieve cijfers van het bedrijf. Werknemersdividenden werken. Daar blijven we op inzetten. En we zullen de ontwikkelingen bij Barry Callebaut nauwlettend volgen en blijven ijveren voor het behoud van zo veel mogelijk jobs in Wieze, Lokeren en Halle.”