Artisanale bakker Bart Bekaert met zijn certificaat en trofee Golden Croissant Artisanale bakker Bart Bekaert met zijn certificaat en trofee Golden Croissant. — © ivh

Bart (46) wint Gouden Croissant: “Mijn tweede deelname aan bakwedstrijd levert mooi verjaardagscadeau op”

In een in Zaventem gehouden wedstrijd van de Belgische vleugel van de Franse vereniging ‘Les Ambassadeurs Du Pain’ won Bart Bekaert uit Ertvelde een ‘Golden Croissant’. Dat is een 30 centimeter groot glasstuk in de vorm van een croissant. Dat was speciaal ontworpen voor dat concours. Voor de winnaar is het een beloning voor zijn zware inspanningen om almaar beter te doen.

Nadat aan de Pastorijstraat de bakkerij van Bart Bekaert in januari 2020 door een verwoestende brand vernield werd, hervatte hij zijn job ruim twee jaar later als ambachtelijke bakker. Daarmee kon hij zijn creativiteit meer ontplooien. Hij werd ook lid van ‘Les Ambassadeurs du Pain’. Die organiseerde dit jaar voor de tweede keer een wedstrijd voor het bakken van de perfecte croissant. Het gebak dat Bart indiende, was goed voor de trofee ‘Golden Croissant’.

“Die wedstrijd liep onder de noemer ‘Viennoiserie zonder Grenzen’. Uit het Meetjesland was ik de enige deelnemer”, vermoedt Bart. “Voor mij was dat als artisanale bakker een nieuwe uitdaging. Vrijdag wordt ik 47 jaar. Mijn tweede deelname aan die bakwedstrijd levert me alvast een mooi verjaardagscadeau op. In mijn bakkerij doe ik van A tot Z alles zelf. Bij een deelname aan een wedstrijd moet je voor perfectie gaan. Ik was dan ook lang intensief bezig met de zware voorbereiding om de bekende bladerdeegkoek te bakken. Die moest trouwens aan veel voorschriften voldoen. We moesten twaalf identieke rechte croissants inleveren. Ze moesten met een mengsel van eigeel gedoreerd zijn, na het bakken en afkoelen 70 gram wegen en niet versierd zijn.”

Twee ‘golden croissants’ van bakker Bart. Foto: ivh

Het glanzend uiterlijk, de kleur, het volume, de bladerdeeg en de smaak waren de belangrijkste beoordelingscriteria van de jury. “Die bestond uit een op neutrale wijze samengesteld team van Belgische en internationale beroepsbakkers. Een score van minimum 90 procent leverde een ‘golden croissant’ op. Ik wil nog aan meer wedstrijden deelnemen. Daarmee wil ik steeds beter doen en ook de jeugd motiveren. Warme bakkers zijn immers een uitstervend ras”, betreurt Bekaert.

Naar aanleiding van de Week van de Croissant kan je vanaf woensdag 24 januari om 8 uur tot zaterdag 27 januari 16 uur de ‘golden croissants’ van Bart kopen.

Het logo van ‘Les Ambassadeurs du pain.’ Foto: ivh