20170616_164445

Basware maakt kooldioxide-uitstoot per factuur zichtbaar

AALST - Het Aalsterse Basware heeft met de Carbon Footprint Index een CO2-voetafdrukindex voor facturen geïntroduceerd waarmee bedrijven vanaf heden hun kooldioxide-emissies per factuur kunnen bekijken.

De milieu-impact van facturering wordt vaak over het hoofd gezien: tien procent van de bomen die wereldwijd worden gekapt, wordt papier voor facturen. En daarbovenop de energie die nodig is om deze facturen te maken, staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van 20 miljoen huishoudens. Door elektronische facturering toe te passen, kunnen bedrijven niet alleen het papierverbruik binnen de organisatie verminderen, maar ook hun groene reputatie versterken door de CO2-uitstoot te verminderen. Volgens een studie van Basware van 2018 resulteert het overschakelen van papieren systemen naar elektronische facturatiediensten van Basware in een geschatte vermindering van de CO2-uitstoot met 36%.

Een nieuwe studie uit de Harvard T.H. Chan School of Public Health brengt luchtvervuiling definitief in verband met vroegtijdig overlijden. Een afzonderlijke studie bevestigt dat ‘mensen met chronische gezondheidsproblemen, lagere inkomens en kleurgemeenschappen onevenredig zwaar worden getroffen door zowel COVID-19 als klimaatverandering, en de kern van beide problemen.

Corona doet nadenken over onze impact op het milieu

"De pandemie heeft ertoe geleid dat iedereen de afgelopen maanden niet alleen anders zaken heeft gedaan, maar ook is gaan nadenken over hoe we dat in de toekomst doen en dieper nadenken over wat onze impact op elkaar en het milieu is", aldus Dany De Budt, Country Manager Benelux bij Basware. "Er zijn zoveel dingen out of our hands, maar onze ecologische voetafdruk is er een die we onmiddellijk kunnen beïnvloeden."

Carbon Footprint Index

De Carbon Footprint Index wordt berekend op basis van verschillende factuurontvangstmethoden uit het onderzoek van 2018. Bedrijven kunnen de ontwikkeling van hun eigen CO2-index in de loop van de tijd volgen, de gemiddelde CO2-voetafdruk binnen het Basware’s netwerk bekijken en daaraan benchmarken. Het dashboard schat ook hoeveel bomen en/of water bedrijven hebben bespaard of kunnen besparen wanneer ze meer leveranciers voor e-facturering interesseren. Bedrijven kunnen ook het verbeterpotentieel per maand bekijken.

"De CO2-footprintindex is een nieuwe manier om ecologische waarden te benadrukken via onze software en deze centraal te stellen op het AP KPI-scherm, het startpunt voor het gebruik van Basware Analytics", vervolgt De Budt. "Door de milieu-impact weer te geven, naast efficiëntie en besparingen bij het ontwikkelen van hun inkoop- en financieringsprocessen, hebben gebruikers een constante en zichtbare herinnering aan hoe zelfs onze kleine acties grote besparingen opleveren."