TotalEnergies Antwerpen In 40 containers slaat TotalEnergy elektriciteit op. Foto: Jan Van der Perre

Batterijpark TotalEnergies in Antwerpse haven komt overeen met jaarlijks energieverbruik van 20.000 gezinnen

TotalEnergies zal tegen het einde van het jaar haar grootste Europese park voor elektrische batterijen openen aan de raffinaderij van het bedrijf in de Antwerpse haven. Nu al is een groot deel van het park klaar. In het Waalse Feluy komt een gelijkaardige installatie.

In de schaduw van de raffinaderij van TotalEnergies aan de Scheldelaan verrijst op dit moment een terrein met tientallen witte containers. Althans daar lijken ze op het eerste gezicht op. In die containers zitten batterijen die op volle sterkte 50mw/150mwh kan opslaan.

De energie die in de batterijen wordt opgeslagen komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van zowat 20.000 Belgische gezinnen. Wanneer het batterijpark eind dit jaar klaar is zullen er op de site van het energiebedrijf 40 van dergelijke containers staan.

Die containers zullen de klok rond het Europese en Belgische netwerk voor hoogspanning voeden. Volgend jaar wordt gestart met de bouw van een gelijkaardige site in het Waalse Feluy. De capaciteit van dat tweede batterijpark is even groot als de installatie in de haven van Antwerpen.

“De elektrificatie van de productie in Antwerpen zorgt ervoor dat we steeds meer industriële activiteiten zonder de uitstoot van koolstof kunnen uitvoeren. We vervangen ook systematisch onze voertuigen door elektrische modellen en de laadstations op onze site in Antwerpen werken met groene stroom”, zegt de algemeen directeur van TotalEnergies in Antwerpen Jacques Beuckelaers.

“Duurzame ambities”

TotalEnergies is ondertussen 75 jaar gevestigd in de haven van Antwerpen en exploiteert als energieleverancier laadpunten in onder meer Antwerpen, Brussel en Gent. Behalve olie, biobrandstoffen, aardgas en groen gas zet de multinational nu ook steeds meer in op hernieuwbare energiebronnen en elektriciteit.

Volgens Annick De Ridder (N-VA), die behalve schepen ook voorzitter van de raad van bestuur van de Haven Antwerpen-Brugge is, onderstreept de keuze van TotalEnergies om haar grootste Europese batterijpark in Antwerpen te bouwen de “grote duurzame ambities” van de haven.

“Uit studies blijkt dat we dankzij inspanningen van de hele havengemeenschap, onze ecologische voetafdruk de voorbije 10 jaar verkleinen terwijl onze overslag en onze productie stijgen. Als overheid proberen we investeringen aan te trekken en maximaal te faciliteren. En dat lukt. Vanuit de chemische sector bijvoorbeeld is er de afgelopen jaren voor miljarden aan duurzame investeringen aangekondigd”, vervolgt Annick De Ridder.

Onder meer schepen Annick De Ridder (links in het midden) en federaal minister Tinne Van der Straeten (rechts in het midden) steken symbolisch de stekker in het project van TotalEnergies. Foto: Jan Van der Perre

“Kerncentrales sluiten niet duurzaam”

Verder had Annick De Ridder nog een boodschap voor federaal minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen), die eveneens op de voorstelling van het batterijpark aanwezig was. “Neem de bekommernis rond bevoorradingszekerheid van energie voor onze industrie ernstig. Vijf kerncentrales sluiten is in die context absoluut geen toekomstgerichte noch duurzame zet. Onze industrie loopt tegen haar grenzen aan.”

Tinne Van der Straeten nam de handschoen niet op maar wees op de belangrijke rol van batterijparken zoals dit van TotalEnergies. “Hoe meer hernieuwbare energie we in onze energiemix hebben, hoe meer flexibele oplossingen en opslag we nodig hebben. Batterijen zijn dus een onmisbaar onderdeel van de energietransitie”, aldus de minister.