Nieuws Oost-Vlaanderen BC-Construct verhuist iconische legertank van ’t Amerikaantje: equivalent van 10 volwassen olifanten

BC-Construct verhuist iconische legertank van ’t Amerikaantje: equivalent van 10 volwassen olifanten

BC-Construct verhuist iconische legertank van ’t Amerikaantje: equivalent van 10 volwassen olifanten

BELSELE/SINT-NIKLAAS – Vanochtend verhuisde Wase industriebouwer BC-Construct de iconische legertank van stockwinkel ’t Amerikaantje in Sint-Niklaas van plaats. Het zicht was best spectaculair, want om de tank te transporteren was er een 130-tons hijskraan nodig.

De legertank verhuisde vanochtend zo’n 20 meter. Aan de winkelomgeving gebeuren werken en de tank verplaatst nu naar zijn definitieve plek. De legertank zelf weegt 52 ton. “Dat is het equivalent van 10 volwassen Afrikaanse olifanten”, zegt Cindy Verstraete, zaakvoerster van BC-Construct. “We gebruiken regelmatig hijskranen, maar het is de eerste keer in onze carrière dat we een hijskraan van dat kaliber inzetten voor het verplaatsen van een legertank. Om een reguliere staalstructuur neer te poten gebruiken we een 30- tot 80-tons hijskraan.”

De legertank zelf is een Britse Chieftaintank uit 1972. De vader van de huidige eigenaar kocht de tank enkele decennia geleden op en liet hem transporteren vanuit het Verenigd Koninkrijk. “De legertank heeft nog dienstgedaan in de Golfoorlogen, vandaar ook de zandkleur”, vertelt Frederik Vlassenbroeck, eigenaar van ’t Amerikaantje.

Ondertussen prijkt de legertank al enkele decennia voor de winkel van ’t Amerikaantje op de Lokerse Baan in Sint-Niklaas. En het iconische stuk zal daar nog een hele poos blijven. “Het is ons uithangbord, dus ondanks de verzoeken, verkopen we het niet. Mijn vader zou het ook niet willen”, zegt Vlassenbroeck.

Driedubbel zo groot pand

Het bouwproces van de nieuwe winkel, waar BC-Construct voor verantwoordelijk is, ligt vrij goed op schema. “We hebben het werk tijdens de lockdown vooral anders geregeld”, vertelt Bart De Rijbel, medezaakvoerder van BC-Construct. “Onze werkmannen konden op verspreide plekken op de site aan de slag.”

Eerder bouwde BC-Construct al 2 magazijnen in de achterliggende industriezone. Daarna vormde de Wase industriebouwer het aanpalende voormalige filiaal van Smatch om tot winkelruimte, en verhuisde ’t Amerikaantje naar die plek. Daardoor konden en kunnen klanten blijven winkelen. BC-Construct bouwt momenteel een nieuw winkelruimte op de bestaande site van ’t Amerikaantje. De twee panden zullen in elkaar smelten tot één grote winkel. De winkelruimte vergroot 3 keer en ook het aanbod zal verruimen.

De totaal vernieuwde winkel van ’t Amerikaantje opent normaal gezien in eind augustus. Daarna gebeuren er nog afwerkingswerken en in oktober zal het totale project afgerond zijn.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.