LR_Bebat_SMALL_winkel_8595_NL

Bebat daagt Oost-Vlaamse gemeenten uit

Bebat daagt de komende maand Oost-Vlaamse gemeenten uit om zoveel mogelijk batterijen in te zamelen. 34 gemeenten zullen het tegen elkaar opnemen om stijlvolle picknicktafels uit gerecycleerd materiaal te winnen. De gemeente die van 1 tot 30 juni het grootste gewicht aan batterijen per inwoner inzamelt, wint de prijs.

Het totale aantal kilogram gebruikte batterijen en accupacks zal worden berekend in functie van het aantal inwoners van de gemeente. Op die manier maakt elke gemeente evenveel kans om te winnen, ongeacht hun grootte! In 2014 schonk Bebat in Oost-Vlaanderen via een gelijkaardige wedstrijd een ecologisch speelplein aan de gemeente Zomergem. Zomergem verzamelde toen niet minder dan 44.706 gebruikte batterijen en accupacks in, goed voor 136 gram per inwoner!

De Oost-Vlaamse gemeenten die de uitdaging aangaan, zijn: Aalst, Aalter, Assenede, Brakel, Deinze, Eeklo, Erpe-Mere, Gavere, Haaltert, Hamme, Herzele, Horebeke, Kaprijke, Kruibeke, Kruishoutem, Lebbeke, Lede, Lochristi, Lokeren, Maldegem, Melle, Moerbeke-Waas, Nazareth, Oudenaarde, Warschoot, Wachtebeke, Wetteren, Wichelen, Wortegem-Petegem, Zele, Zelzate, Zomergem, Zottegem en Zwalm.

Een ludieke actie om het milieu te beschermen

Batterijen vind je tegenwoordig overal in huis, vaak zonder dat we beseffen dat ze er zijn. De voorbije jaren is het aantal elektronische toestellen dat we dagelijks gebruiken immers sterk gestegen. En het merendeel van die toestellen werkt op batterijen: ondermeer in smartphones, tablets, zaklampen, weegschalen, en tandenborstels. Zo heeft een Belgisch gezin gemiddeld ongeveer 125 batterijen in huis, waarvan er ruwweg 13 niet meer gebruikt worden.

“De gemeenten in Oost Vlaanderen krijgen in Vlaanderen als eerste de kans om nuttige picknicktafels te winnen door zoveel mogelijk gebruikte batterijen in te zamelen,” aldus Nele Peeters, marketingverantwoordelijke Bebat. “Het belang van het inzamelen van gebruikte batterijen kan niet genoeg benadrukt worden. Door gebruikte batterijen te sorteren en te recycleren vervuilen ze de  natuur niet en kunnen bovendien een tweede leven krijgen als onderdeel van een nieuw product. We hopen dat Oost-Vlaanderen zich voor deze wedstrijd van haar duurzaamste kant zal laten zien en een hoog inzamelresultaat zal neerzetten. Ook de andere provincies in Vlaanderen en Wallonië zullen later de kans krijgen om deze mooie picknickbanken te winnen en daarmee hun bijdrage te leveren voor een properdere en gezondere leefwereld.”

Iedereen kent BEBAT, maar wat doen ze nu juist?

Bebat vzw is een vzw, opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw geeft gebruikte batterijen een nieuw leven en behoort tot de wereldtop wat betreft de inzameling van batterijen. In de meer dan 24.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. Bebat vzw staat in voor de ophaling, sortering en recyclage ervan. In 2017 zamelde Bebat meer dan 3.000 ton batterijen in. Over de laatste vijf jaar heeft Bebat reeds 10.000 EV-batterijen opgehaald en laten recycleren door de beste recyclagefirma’s in België en Europa.