Nieuws Oost-Vlaanderen Bedrijven trekken weg uit Brussel, ook Gent profiteert

Bedrijven trekken weg uit Brussel, ook Gent profiteert

Bedrijven trekken weg uit Brussel, ook Gent profiteert

00000000000kanotrenToenemende mobiliteitsproblemen en hogere huurprijzen zorgen ervoor dat bedrijven en overheden steeds vaker het centrum van Brussel verlaten en richting Vlaanderen trekken. Het voorbije jaar werd in Brussel 40 procent minder kantooroppervlakte verkocht en verhuurd dan het jaar voordien.

Provinciesteden als Mechelen (+85%), Leuven (+21%) en Gent (+3,9%) groeien daarentegen uit tot echte provinciale kantoorsteden. Dat blijkt uit het jongste jaarverslag en trendrapport van Group Hugo Ceusters-SCMS, één van de grote vastgoedgroepen gespecialiseerd in commercieel- en kantorenvastgoed.

“Talrijke spin-offs en start-ups, maar ook gevestigde bedrijven en overheden kiezen steeds vaker heel bewust voor een vestiging in een Vlaamse provinciestad. Mechelen, Gent, Leuven en andere groeien meer en meer uit tot volwaardige provinciale kantoorsteden”, aldus Louis De Clercq van de Gentse vestiging Group Hugo Ceusters-SCMS.

Met een verkochte en verhuurde oppervlakte van 288.000 m2 in 2015 blijft Brussel de grootste regionale kantorenmarkt, maar dat het cijfer zoveel lager ligt dan in 2014 – toen er nog 461.000 m2 verkocht en verhuurd werd – is veelzeggend. De verhandelde kantooroppervlakte, daalde er met 37,5 procent, een trend die onder meer bevestigd wordt door het vakblad Expertise. Wordt er niet naar de verhandelde kantooroppervlakte gekeken maar enkel naar het aantal transacties, dan blijft de daling in Brussel beperkt tot 20 procent.

Group Hugo Ceusters-SCMS presenteerde de cijfers naar aanleiding van de Belgische aanwezigheid op Mipim, de grootste vastgoedbeurs ter wereld. Eén van de belangrijkste conclusies uit het rapport: de Vlaamse kantorenmarkt boomt en zag haar aandeel vorig jaar met 12 procent stijgen ten opzichte van 2014. Of nog concreter: sinds vorig jaar wordt bijna de helft van de verkochte of verhuurde kantooroppervlakte in ons land verhandeld in Vlaanderen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.