https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_02_27_97c3df7c-c29f-4df3-813c-c78f2dbb8046 Suzanne en Kayliegh van De Zonnehoeve zijn op zoek naar een nieuwe collega. Foto Ruben De Keyzer

Bedrijven vechten om oud-Makromedewerkers

NAZARETH - Maar liefst 25 bedrijven waren aanwezig op de jobbeurs voor de ontslagen medewerkers van Makro Eke. Een derde van alle oud-medewerkers gingen in cc De Zwaan op zoek naar een nieuwe toekomst. “Dit is veel persoonlijker”, zegt oud-medewerker Siska Desimpelaere (54). “Ik heb telefonisch al enkele sollicitatiegesprekken gevoerd, maar ik heb liever een face to face.”

Volgens provinciaal directeur bij VDAB Freddy Van Malderen hebben een aantal oud-medewerkers van Makro al nieuw werk gevonden. “Als je dan toch werkloos moet zijn, is het nu niet de slechtste periode”, zegt hij. “Er zijn bijzonder veel openstaande vacatures op de arbeidsmarkt. Per tien uitstromers op de Vlaamse arbeidsmarkt, komen er slechts acht nieuwe werkkrachten bij. Maar hiermee wil ik natuurlijk geen afbreuk doen aan de gevolgen van een ontslag. Voor veel mensen is dit een zware emotionele klap.”

“De vraag naar bepaalde competenties is bij sommige bedrijven wel groot”, voegt Van Malderen toe. “Eigenlijk zouden werkgevers en werkzoekenden daar meer over de brug moeten komen, en bereid zijn tot het volgen of organiseren van vormingen en opleidingen.”

Nieuwe wegen inslaan

Siska Desimpelaere (54) moest na vijftien jaar gedwongen afscheid nemen van Makro. “De jobbeurs is een mooi initiatief”, zegt ze. “Ik heb op voorhand bekeken welke bedrijven aanwezig zouden zijn, en heb zo mijn selectie gemaakt. Ik sta open om nieuwe wegen in te slaan. Ik wil vooral een job waar ik me goed kan voelen.”

Voormalig Makro-medewerker Gunther Van Liefferinge (54) wil zich herspecialiseren naar een technisch profiel. “Bij Makro had ik een alroundjob, maar nu wil ik meer inzetten op mijn specialiteiten”, zegt hij. “Maar nieuw werk zoeken gaat moeizamer dan verwacht. Ik ben niet gewend om motivatiebrieven op te stellen. Een CV evenmin. De juiste vacatures vinden online lukt me ook nog niet zo goed. Ik hoopte er meer over te leren bij de outplacementbegeleiding, maar voorlopig gaat het traag.”

De Zonnehoeve zoekt nieuwe collega’s

Suzanne Lambert en Kayliegh Van de Velde zijn standhouders op de jobbeurs. Zij zoeken nieuwe collega’s bij De Zonnehoeve, een voorziening voor mensen met een beperking. “We hadden al even een vacature lopen voor een job in de keuken, en plots zagen we dat veel oud-Makromedewerkers daarop afkwamen”, zegt Lambert. “Vandaag zoeken we een nieuwe woonbegeleider voor onze leefgroepen. De vacature schrikt soms mensen af omdat ze niet over de juiste opleiding beschikken, maar eigenlijk hoeft dat geen probleem te zijn. Het is een mooie job waar je dagelijks het verschil kan maken in het leven van een persoon met een beperking.”

Schepen Viviane De Preester (CD&V) is tevreden met de opkomst. “We hebben vele bedrijven zelfs moeten weigeren”, zegt ze. “Op één dag was onze beurs volboekt. Vele andere Makromedewerkers vonden al op eigen houtje nieuw werk. Ik werk zelf op het AZ Maria Middelares, en heb daar al vijf nieuwe collega’s mogen verwelkomen.”