Nieuws Oost-Vlaanderen Bekend Italiaans restaurant overgenomen

Bekend Italiaans restaurant overgenomen

Foto fvv

Bekend Italiaans restaurant overgenomen

GENT – Het bekende Italiaanse restaurant Firenze op de Blandijnberg krijgt nieuwe uitbaters. Na 36 jaar vol pizza en pasta laten de Siciliaan Carmelo Palella (65) en zijn vrouw Annemie Claeyssens (62) hun zaak over aan een nieuwe wind. Giuseppe Fuca (33) en Sabrina Aquilina (30) komen uit dezelfde streek op Sicilië en zetten vanaf februari de traditie van Firenze voort.

De geschiedenis van restaurant Firenze gaat vele jaren terug. In 1959 werd op de hoek van de Sint-Amandstraat al een Italiaans restaurant ingericht, onder een andere naam. In 1974 werd dat Firenze en in 1979 ging Carmelo Palella er aan de slag. Pas twee jaar eerder was hij naar België gekomen met een rood valiesje, klaar voor een week vakantie. Draaide dat even anders uit.

“Ik ben toen gaan eten in het Italiaanse restaurant Da Gianni, waar nu shoppingcenter Gent Zuid is. Daar zochten ze nog personeel, dus besloot ik een paar maanden te blijven. Dat werd iets langer, want ik heb er mijn vrouw Annemie ontmoet en ben nooit meer teruggekeerd naar Sicilië”, vertelt hij.

In 1987 nam hij het restaurant over en de rest is bekend. Firenze werd een succes en is volgens de zaakvoerder bekend in Oost- en West-Vlaanderen. “Doordat het in de studentenbuurt ligt, kwamen ouders hier op zondagavond vaak eten als ze hun kotstudent kwamen afzetten.”

Gastvrijheid

Buongiorno als je aankomt, grazie als je vertrekt: de echte Italiaanse sfeer, bediening en uiteraard gerechten typeren het restaurant. Het geheim van hun succes ligt volgens Carmelo en Annemie aan het lekkere eten, de toegankelijkheid en de gastvrijheid. “We waren zelf veel in de zaak te zien en zo leren mensen je kennen. We wilden het zo Italiaans mogelijk houden.”

 

Annemie Claeyssens en Carmelo Palella zijn al 36 jaar de gezichten van Firenze. Foto fvv

Na 36 jaar neemt het echtpaar echter afscheid, want twee shifts per dag begonnen door te wegen. Ze kijken uit naar wat rust. Carmelo zal tijdens de beginperiode van de overname wel in de zaal blijven werken om een vlotte overgang te garanderen. “Wat wij hier al veertig jaar doen, kan je niet in één week tijd leren. Het wordt wel wennen om hier niet meer te zijn. Ik zou graag alle klanten bedanken die ons al die jaren hebben gesteund.”

100 procent Italiaans

Het Siciliaanse koppel Giuseppe en Sabrina staat te popelen om de zaak over te nemen. Hij is de chef van dienst, zij neemt de zaal voor haar rekening. Ze willen de zaak weer honderd procent Italiaans maken met uitsluitend Italiaans personeel. De gerechten zullen nog meer specifiek van Sicilië en Toscane afkomstig zijn.

“We zetten de traditie voort met een klein beetje innovatie. Zo komt de Toscaanse côte à l’os van het chianina-ras op de kaart, net zoals een risotto”, vertelt Giuseppe. De chef kwam zeven jaar geleden naar België om in het Italiaanse restaurant Colosseo in Oudenaarde te werken. Zijn vrouw Sabrina verhuisde twee jaar geleden naar hier.

“Het was altijd mijn droom om een eigen restaurant te openen. Het is natuurlijk wel een hele verantwoordelijkheid om een zaak als Firenze over te nemen, maar we kijken ernaar uit.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.