Barbara Beernaert Twiggy Barbara Beernaert nam de winkel dertig jaar geleden over van haar mama. Foto: jid

Bekende dameswinkel sluit na 50 jaar de deuren: “Ik wil een leven kunnen leiden naast Twiggy”

Gent verliest één van haar mooiste kledingwinkels. Twiggy sluit na vijftig jaar de deuren, ook al draait de dameswinkel nog heel goed. “Het is gewoon te veel”, zegt Barbara Beernaert (53), die de winkel dertig jaar geleden overnam van haar mama. Tot eind dit jaar is er een grote uitverkoop.

Enkele weken geleden kwam het nieuws naar buiten dat D-Couture aan de Veldstraat de deuren na meer dan veertig jaar sluit. “Gent is niet meer wat het geweest is”, zei de eigenaar. “Voor de deur parkeren kan niet meer, wat heel wat klanten afschrikt.” Nu gooit ook Twiggy, een andere gekende dameswinkel in Gent, de handdoek in de ring. Maar om een volledig andere reden.

“Het is overal kalmer in de stad sinds corona”, zegt eigenaar Barbara Beernaert (53). “Maar onze klanten geraken hier nog steeds. We stoppen dus zeker niet omwille van het circulatieplan of de LEZ. Ik geloof in duurzaamheid. Ik begrijp dat de auto steeds meer geweerd wordt uit de binnenstad.”

Foto: JID

Foto: JID

Het was de moeder van Beernaert, Ghislaine Deroulez, die Twiggy opstartte in 1974 toen ze amper 25 jaar oud was. De naam haalde ze van het bekende Britse fotomodel. Twintig jaar later nam haar dochter de winkel over. “Ik wilde mijn eigen stempel drukken op de winkel, dus ik ben meer en meer op gerenommeerde merken beginnen focussen”, klinkt het. “Vooral kunstenaars die mode als medium gebruiken, hebben mijn hart gestolen.”

Dertien jaar geleden verhuisde Beernaert de intussen bekende winkel van de Langemunt naar een prachtig drie verdieping tellend pand in de Notarisstraat, vlak bij het Duivelsteen. De klanten volgden trouw. “De winkel draait nog steeds heel goed”, zegt Beernaert. “We zitten hier ook zeer graag. Maar het is gewoon te veel geworden en ik stop liever op een hoogtepunt.”

Foto: JID

Foto: JID

Beernaert merkt al twee, drie jaar dat de winkel te zwaar doorweegt. Minder werken is geen optie. Als ze thuis zit en de winkel draait op volle toeren, is ze even onrustig. “Ik ben perfectionistisch”, zegt ze. “In de mode moet je constant vernieuwen en dat weegt. Ik wil een leven kunnen leiden naast Twiggy. Ik wil op mijn gemak op reis of op weekend kunnen. Tijd kunnen doorbrengen met mijn gezin.”

Daarom houden Beernaert en haar team een totale uitverkoop. Momenteel kan je zomerkleren shoppen met 25 procent korting. Vanaf midden augustus volgt de wintercollectie. “We blijven zeker nog open tot eind dit jaar. Het zou fijn als iemand de winkel wil overnemen, maar er kan ook een nieuw concept komen”, zegt Beernaert, die eigenaar is van het pand. “Ik ben zeker bereid om mee te denken of te werken aan een nieuwe invulling. Ik wil gewoon niet meer de trekker zijn.”

Foto: JID

Het nieuws is nog maar net uit, maar er kwamen al klanten afscheid nemen. Soms diep bedroefd. “Een van onze klanten is in de tachtig. Michke. Ze komt al van in het begin, van toen mijn mama de winkel opende”, zegt Beernaert. “Ze weet niet goed waar naartoe, zoals veel vaste klanten. Ze gaan ons missen, maar ik hen zeker ook.”