Rifat Alci in frituur Tolpoort Rifat Alci in frituur Tolpoort op het Neuseplein. Foto: fvv

Bekende Gentse frituur overgenomen door een van de beste frituristen van Gent: “Vraag uit de buurt was groot”

In 2020 werd frituur Tolpoort op het Neuseplein nog verkozen tot beste frituur van Gent. “Andere jaren heb ik geen tijd om campagne te voeren”, lacht Rifat Alci (58). Sommige klanten komen zelfs helemaal uit Rijsel voor zijn stoofvleessaus. Een tweede vestiging is dan ook een logische stap.

Toen Rifat Alci op driejarige leeftijd naar Gent verhuisde vanuit Turkije, stond er al een frietkot aan het Neuseplein. Elke avond passeerde hij daar toen zijn moeder hem van school kwam halen. “Ik at daar voor het eerst frieten”, herinnert de vijftiger zich. “Dat is mij altijd bijgebleven.”

In 2008 nam Alci de frituur over. Verse frieten en vers runderstoofvlees werden zijn handelsmerk. Klanten stroomden niet alleen binnen vanuit Gent, maar ook van ver daarbuiten. Elke week komen er zelfs klanten helemaal vanuit Rijsel om een frietje te steken.

Sausmania

Wat frituur Tolpoort zo bijzonder maakt dat sommige klanten er elke week 80 kilometer voor rijden? “De ene komt voor de frieten, de andere voor ons stoofvlees”, zegt Alci. “Ons stoofvlees is zodanig bekend dat we er elke week liters van maken. Op een jaar verkopen we er bijna een ton van.”

Foto: fvv

Van vertragen is geen sprake. Onlangs gaf Alci’s zoon Bikram zijn IT-job op om het team voltijds te vervoegen. Zopas namen ze frituur Nancy over op het Edmond Van Beverenplein. “Een mooie investering, ver genoeg van onze andere frituur”, klinkt het. “Er was ook een heel grote vraag vanuit de buurt.” Al zullen de buren nog een jaartje geduld moeten hebben. Alci en zijn team willen eerst nog verbouwen.

“Onze opstelling zit heel goed in elkaar en dat willen we ook op het Van Beverenplein. De knalrode gevel blijft misschien behouden, maar de frituur zelf zal er helemaal anders uit zien.” Het enige herkenningspunt zal Nancy zelf zijn. Alci is van plan om een grote foto van haar op te hangen als eerbetoon. “Ze heeft hier tenslotte een kwarteeuw gestaan. We gaan haar een mooi plaatsje geven.”

Nancy (midden), haar dochter en man voor hun frituur die onlangs de deuren sloot. Foto: David Van Hecke