Close-up,On,Hands:,Person,With,Disability,Using,Prosthetic,Arm,To Foto: Shutterstock

Belgische bedrijven verwachten geen ontslaggolf door ChatGPT en AI: “Jobinhoud verandert wel grondig”

De stijgende populariteit van artificiële intelligentie (AI) zal niet tot een grote ontslaggolf leiden. Dat zegt het gros van de bedrijfsleiders bij een bevraging door hr-dienstenbedrijf Acerta. "Nochtans mogen werkgevers niet té gerust zijn", klinkt het. "De adoptie van AI zal immers maar succesvol zijn als ze gepaard gaat met de nodige training op de werkvloer."

Omdat verschillende vormen van AI, zoals ChatGTP, steeds vaker een plek innemen op de werkvloer, deed Acerta in juni een peiling bij 250 werkgevers. Wat blijkt: het personeel hoeft zich geen zorgen te maken over de automatisering. Meer dan acht op de tien (82%) verwacht dat zij op termijn evenveel werknemers nodig hebben. Bij 4 procent is er zelfs sprake van extra aanwervingen. Slechts 14 procent verwacht dat er ontslagen zullen vallen.

"Toch mogen bedrijven niet al te licht omspringen met de mogelijke impact van AI op de werkvloer. Personeelsbestanden zullen misschien niet krimpen, maar de jobinhoud van heel wat jobs verandert wel grondig", stelt Acerta. Ongeveer de helft van de bedrijfsleiders denkt dat hun personeel bijscholingen nodig zal hebben. 44 procent is daar al mee bezig.